Na více než 190 místech Čech se férově snídalo. Piknik na podporu pěstitelů byl poprvé i v Otvicích
Férová snídaně
Zajímavosti

Ústecký kraj – Na více než 190 místech po celé České republice se v sobotu 11. května uskutečnil piknik na podporu fairtradových, ale i lokálních pěstitelů. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují potraviny, a solidaritu s nimi.

Na Chomutovsku se férově snídalo tradičně už v Kadani, tentokrát v Komunitní zahradě. Nově se letos přidaly i Otvice, kde akce proběhla poprvé. „Bohužel, počasí nám nepřálo, ale my se nenechali odradit a piknik jsme přesunuli pod střechu. Bylo možné ochutnat domácí jogurt z mléka od Ranch Březenecká. Dále domácí štafetky máčené ve fairtradové čokoládě či fairtradovou kávu nebo džus. Už se těšíme na příští rok,“ doplnila organizátorka otvické snídaně Adéla Grünes.  

Férová snídaně je největší akcí na podporu fair trade v České republice. „Účastníci Férové snídaně dávají symbolicky najevo, že jim není lhostejné, kdo a za jakých podmínek vypěstoval naše potraviny a suroviny pro jejich výrobu. Jsme rádi, že zájem společnosti o udržitelný způsob života a etickou spotřebu se v poslední době zvyšuje. To se projevuje mimo jiné i nárůstem počtu míst, kde lidé Férovou snídani pořádají,“ říká koordinátor akce Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko.

Etická spotřeba má reálné pozitivní dopady, jak vysvětluje Stanislav Komínek: „Koncem loňského roku jsem navštívil několik fairtradových družstev pěstitelů kakaa v Pobřeží slonoviny a přímo od tamějších lidí slyšel, jaké přínosy pro ně spravedlivý obchod má. Například v obci Krezoukoue díky fairtradovému příplatku mohli postavit novou budovu školy, tamější družstvo zajišťuje pěstitelům také sazenice, nakupuje pro společnou potřebu sklady, nákladní auta, motorky a mačety. Přispívá na stavby škol a na léky lidem ve vesnicích. Členové družstva také sami rozhodli o financování stavby zdravotního střediska a placení lékařské péče v pro všechny členy družstva a jejich rodiny,“ popisuje Stanislav Komínek.

Fairtrade jako jedna z etických certifikací má ale pro pěstitele i další přínosy. Zakazuje dětskou práci, takže děti mohou chodit do školy a vzdělávat se, a zahrnuje i vzdělávání, které pěstitelům umožňuje zvyšovat efektivitu, šetrněji využívat přírodní zdroje a získat základní dovednosti potřebné pro úspěšnou správu družstev a obchodování.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru