FOTO DNE: V Krušných horách můžete narazit na silně ohroženého mloka skvrnitého
Mlok skvrnitý, foceno o víkendu v Krušných horách na Chomutovsku. Foto: čtenářka
Zajímavosti

Krušné hory – V krušnohorských lesích žijí i velmi vzácní tvorové. Patří mezi ně i mlok skvrnitý. Jeden exemplář tohoto obojživelníka se podařilo o víkendu vyfotit čtenářce našeho webu poblíž přehrady Kamenička na Chomutovsku.

Typické zbarvení mloka se žlutými nebo oranžovými skvrnami má nepřítele varovat před útokem. Jedovatou látku vyměšují především příušní žlázy. Pro člověka není směs toxinů nikterak nebezpečná, pokud se mu nedostane třeba do očí, kde způsobuje pálení.

Mloci jsou aktivní od března do října, zimují pod zemí. V Česku je silně ohroženým druhem. Odchyt v přírodě je zakázán, živé jedince lze získat jen z registrovaných chovů. Druhy žijící na území našeho státu lze chovat v zajetí jen na základě udělené výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru