V Česku se letos podařilo okroužkovat první sokolí mláďata. Žijí na komínu elektrárny
Letošní ledvická trojčata před okroužkováním. Foto: ČEZ
Zajímavosti

Ledvice – Vůbec první letos okroužkovaná sokolí mláďata v České republice mají své domovské právo na ochozu komínu Elektrárny Ledvice. Stejně jako vloni jsou tři. Ornitolog Václav Beran jim za hlasitých protestů nasadil odečítací kroužky v pátek 26. dubna. Protože již zkontroloval i ostatní výškové stavby Skupiny ČEZ, může už nyní s uspokojením konstatovat, že všechny sokolí budky na severu Čech, ale také i ve středních Čechách, mají své tradiční obyvatele. Někde ještě sedí samice na vejcích, jinde už jsou letos sokolí rodinky kompletní. Kolik ve finále mláďat celkem bude, si ale ještě netroufá odhadnout.

„Skupinu ČEZ lze bez nadsázky označit za největší hnízdiště sokola stěhovavého v České republice a také průkopníka ochrany sokola stěhovavého v průmyslových lokalitách. Prakticky ve všech jejích elektrárnách, uhelných i jaderných, a také v Teplárně Trmice či v areálu společnosti Energotrans v Třeboradicích u Prahy jsou na tamních komínech či chladicích věžích umístění sokolí budky. Ve většině z nich už pravidelně vyvádějí páry tohoto kriticky ohroženého dravce své mladé. Od roku 2011, kdy byla v Elektrárně Tušimice umístěna na ochozu chladicí věže vůbec první hliníková sokolí budka v republice, tak světlo světa spatřilo 66 „elektrárenských“ sokolů. Jen v loňském roce se jich vylíhlo v severních Čechách 10 a další 4 ve středních Čechách,“ říká ornitolog Václav Beran, jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem a výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s.

Jak dále uvedl, původně jen plánovaná instalace fotopasti v Elektrárně Ledvice se tak trochu „zvrhla“ v okamžité okroužkování sokolích trojčat. Nepočítal totiž s tím, že už budou tak veliká. Jedná se přitom o vůbec první letošní okroužkovaná mláďata sokola stěhovavého v České republice. „Jsme rádi, že se našemu sokolímu páru daří. Předloni měl sice jen jedno mládě, jemuž zaměstnanci elektrárny dali v rámci hlasování na intranetu jméno Ledvík, které je i oficiálně zaneseno u evidence odečítacích kroužků. Vloni jsme ovšem měli trojčata a letos k nim přibyla další. Rozumí se, že plně dbáme pokynů ornitologů a dodržujeme nyní období klidu. To znamená, že po celou dobu zahnízdění jsou odloženy veškeré aktivity, které bývají spojené s výstupem na komín či jiné výškové objekty v jeho bezprostředním okolí, pokud by se ovšem nejednalo ohrožení provozu nebo bezpečnosti a zdraví zaměstnanců,“poznamenal Jiří Šinágl, ředitel Elektrárny Ledvice a Paroplynového cyklu Počerady.

2804sokolikrouzky2

Nadšeni z toho sice nebyli, ale dva už kroužky mají a třetího to čekalo. Foto: ČEZ

Václav Beran má za sebou ještě jedno osobní, a to hned několikanásobné letošní prvenství. Přišel k němu v Teplárně Trmice, jíž navštívil o pár dní dříve než Elektrárnu Ledvice. „Když jsem vylezl na ochoz, překvapil jsem v budce i sokolí mámu. A to takovým způsobem, že se mi ji podařilo odchytit. Poprvé v životě jsem chytil dospělého sokola, navíc ještě holýma rukama! Bohužel jsem zapomněl dole foťák, tak jsem ji vyfotil jen na fotopast. Samice je kroužkovaná, původem určitě z Německa. Zkusím o ní zjistit více informací. Každopádně tady došlo k výměně, protože loňská značená nebyla. Mláďata jsou v budce dvě, v době mé návštěvy byla asi dvoudenní. Vedle nich leželo ještě jedno vejce, takže je šance, že se z něj ještě něco vyklube,“ dodává ornitolog, v jehož hlase lze velice snadno rozpoznat nadšení.

Má radost i z toho, že vloni teprve se oťukávající pár v Třeboradicích už má také mladé a letos poprvé se pokouší o zahnízdění i moravský pár v Elektrárně Dětmarovice. „O tom, že sokolí pár se pohyboval i nad touto severomoravskou elektrárnou jsme věděli podle zbytků holubů nalezených mezi výrobní technologii, ale nikdy jsme ho neviděli. Přesto jsme i zde v roce 2016 instalovali dvě budky a až teprve letos si do jedné z nich našli sokoli cestu, ale spíše se budou jen oťukávat, neboť samice je ještě mladá, asi dvouletá. Ve finále už jen zbývá, aby se tak stalo i v případě jaderných elektráren Temelín a Dukovany a východočeské elektrárny Poříčí. Tím pak bude Skupina ČEZ chránit ohroženého sokola stěhovavého opravdu napříč celou republikou. Tam jsou ale zatím budky útočištěm poštolek, což nevadí. Sice ještě mezi ohrožené druhy nepatří, ale také jich ubývá. A pokud by se v těchto lokalitách přeci jen sokolí páry objevily, snadno by uplatnily právo většího a silnějšího na svůj nový domov,“ uzavřel Václav Beran.

  • Autor: Ota Schnepp
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru