VIDEO: Vytáhnout člověka z ledu může i lidský řetěz. Vodní záchranáři učili policisty
Policisté si vyzkoušeli, jak pomoci při prolomení ledu. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Ostrov u Tisé – Lidský řetěz se pomalu sune po ledu k díře, v níž čeká na pomoc žena. První v řadě ji uchopí a za pomoci ostatních táhne od nebezpečného místa pryč. I to byla jedna z ukázek, kterou viděli policisté v Ostrově u Tisé na Děčínsku. A sami si pak několik způsobů záchrany člověka probořeného v ledu vyzkoušeli.

Nebezpeční proboření se na zamrzlé vodní ploše je nyní více než aktuální. Led slábne a praská.

Ukázky policistům z Česka i Saska předvedli zkušení vodní záchranáři. Ti mají sice skvělé vybavení i mnoho zkušeností, ale v praxi jsou u lidí v nouzi nejdříve právě policisté. „Cílem je procvičit si různé postupy při záchraně,“ říká velitel ústecké poříční policie Dušan Güttner. Policisté mají mít po tomto cvičení jasnější představu, co je při záchraně z ledové vody čeká, jaká na ně mohou číhat nebezpečí a jakým způsobem co nejlépe poskytnout pomoc s vybavením, které budou mít aktuálně k dispozici. A také, jak se sami nestát zachraňovanými.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=0c_gXVsgVyc

Policisté si vyzkoušeli, jak postupovat při sebezáchraně bez pomůcek i s pomocí bodců (ice pick). Procvičili si i postupy, které lze použít při záchraně osoby probořené v ledu jednotlivcem nebo více osobami. K vidění tak byla záchrana bez pomůcek i jištění zachránce z břehu lanem, záchrana pomocí matrace, páteřní desky i v samém začátku zmíněný lidský řetěz.

Společný výcvik policistů poříčního oddělení KŘP Ústeckého kraje a policistů Wasserschutzpolizei z Pirny a Drážďan se uskutečnil v rámci projektu Evropské unie Ziel3/Cíl3. Výcviku se zúčastnili také a policisté speciální pořádkové jednotky a krajské pořádkové jednotky společně s Vodní záchrannou službou.

Policisté měří tloušťku ledu

Jednou z aktivit policistů poříčního oddělení Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje je monitoring oblíbených míst na zamrzlých jezerech, rybnících i řekách, kde se shromažďuje větší množství lidí kvůli bruslení, hokeji a dalším zimním aktivitám. Výsledky měření jsou k dispozici na webových stránkách Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje pro jednotlivé lokality po okresech a jsou také zasílány příslušným obecním úřadům obcí poblíž sledované vodní plochy.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru