Barista z Lagarto Café vstoupil mezi českou špičku. Foto: Lagarto Café
Barista z Lagarto Café vstoupil mezi českou špičku. Foto: Lagarto Café
Zajímavosti

Praha - O víkendu se v Praze v rámci Festivalu výběrové kávy, který pořádá česká pobočka Asociace pro výběrovou kávu, střetli nejlepší čeští baristé. Poprvé mezi ně vstoupil i Pavel Krasl, barista Lagarto Café Chomutovka, a hned vybojoval TOP 10.

V konkurenci baristů, tedy specialistů na přípravu a výrobu kvalitní kávy, obzvláště espressa a dalších nápojů z kávy, nemohl mladý Chomutovan dopadnout lépe. "Pro Pavla Krasla je umístění na desátém místě obrovským úspěchem, kterého si nesmírně ceníme. Když si uvědomíte, v jaké konkurenci soutěžil... Před ním se umístili už jen elitní baristé z pražských pražíren a kaváren, kteří denně pracují s nejlepší výběrovou single origin arabikou, připraví minimálně čtyřicet espress za směnu. Zatímco Pavel připravuje to, co si zákazník žádá u nás na severu, tedy hlavně ochucené cappuccino či caffé latte. To je úplně jiná dimenze. Musel proto proniknout během svých krátkých příprav do světa chutí té nejlepší kávy, připravovat pořád dokola, ochutnat, vylít a opět znovu. Jen za poslední týden spotřeboval čtyři kila kávy," zhodnotil účast Pavla Krasla v prestižní soutěži majitel kaváren Lagarto Café Jan Hawelka.

Pavel Krasl se připravoval po dva měsíce ve svém volném čase v tréninkovém centru, které mají baristé k dispozici v sídle skupiny Lagarto v mosteckém Centralu. "Hodně se mu také věnovali s výběrem kávy a její správnou přípravou Jakub Hartl a zvláště pak Jiří Vrkoslav z La Bohème Café, kterým za to patří také náš obrovský dík," dodal Jan Hawelka.

1303barista1

Barista z Lagarto Café vstoupil mezi českou špičku. Foto: Lagarto Café

Aby i zákazníci v Mostě mohli ochutnat kávu, kterou se Pavel Krasl uvedl mezi nejlepší baristy, bude jeho káva k mání v mosteckém Deli, a to po celý březen a duben. "Jedná se o kávu Burundi Buzira Sehe," dodává Hawelka.

Jestli se pokusí Pavel Krasl příští rok svůj úspěch ještě vylepšit, je zatím ve hvězdách. "Uvědomil si, že by se musel výběrové kávě věnovat do posledního detailu, aby se vyrovnal absolutní špičce. On je však především specialista na Latte art, tedy moderní malování mléčnou emulzí na hladině kávy," vysvětluje Jan Hawelka, pro nějž úspěšný mladík pracuje třetím rokem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru