Pět triků kapsářů, které vám mohou zkazit adventní trhy v Drážďanech a jinde v Evropě
Adventní trhy v Německu. Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Při rozjímání u svařeného vína a hořícího dřeva je dobré myslet na několik věcí, které mohou návštěvníky adventních trhů ušetřit nepříjemných zážitků. Na co dát pozor a jaké triky mohou zkusit prodejci či kapsáři ve Vídni, Drážďanech, Bratislavě a dalších místech v sousedních zemích?

Tisíce Čechů se chystají například na nejstarší německý vánoční trh v Drážďanech. Stále více je láká adventní Vídeň, Bratislava a další města, kde si mohou nejen vybrat z nepřeberného množství pochutin a zboží, ale stát se také cílem triku některých prodejců i kapsářů.

Pět triků kapsářů

  1. Je vhodné batohy a kabelky dobře zapnout a dávat pozor především na následující situace a triky:
  2. Zakopnutí: Jeden zloděj zakopne před obětí, čímž získá její pozornost, a druhý zloděj snadno odcizí kabelku či batoh.
  3. Tlačenice: V tlačenici u stánku se zloděj zezadu namáčkne na oběť a buď kabelku ukradne, nebo z ní vytáhne peněženku.
  4. Trik s mapou: Jeden zloděj se ptá na cestu, ukazuje mapu či mobil. Oběť se mu snaží pomoci, zatímco druhý zloděj jí vezme batoh či peněženku.
  5. Směna peněz: Zloděj požádá o směnu peněz, oběť vyndá peněženku a během chvíle ji nemá.
  6. Polití kečupem: Návštěvník vánočního trhu je „náhodně“ potřísněn kečupem nebo jinou tekutinou a při pokusu o čištění zmizí oběti peněženka z kapsy.

Parkování a kontroly alkoholu

Možnosti parkování, parkovacích zón i městské dopravy z parkovišť typu P+R lidé najdou na webových stránkách jednotlivých měst. Varování pro řidiče pak přichází zejména z Rakouska, kde se na policie v období adventních trhů zaměřuje na řízení pod vlivem alkoholu. Pokuty mohou být velmi vysoké i v jiných zemích.

Kodex: zobrazit ceny a třídit odpad

„Je potřeba být připraven na cokoli. Některé nabídky mohou být značně předražené, jindy prodejce nevydá účtenku, což může způsobit problém při pozdější reklamaci. Na zboží z trhů je v Evropě dvouletá záruka, prodejci jsou povinni jasně a srozumitelně uvádět ceny. Ani v jiných zemích nejde odstupovat od smlouvy na zakoupené zboží do 14 dnů bez udání důvodu,“ shrnuje Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra ČR.

Pokud člověk zjistí před nákupem nějaký nedostatek, měl by ho dobře zvážit. Například u zboží, deklarovaného jako ručně vyrobené či domácí, je vhodné zkontrolovat cedulku, kde musí být výrobce uveden – stejně jako datum spotřeby.

„Bratislava se snaží o spokojenost návštěvníků tím, že se prodejci ve smlouvě o pronájmu stánků zavazují k dodržování Kodexu trhovníka. Podle něj mají dbát na kvalitu a čerstvost nabízených produktů, pochutin a služeb a také zajistit jejich řádné označení viditelnými cenovkami. Mimo jiné se zavazují, že budou třídit vznikající odpad,“ upozorňuje Ondřej Tichota.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru