OBRAZEM: Bunkr se nepovedlo odpálit, teď ho válečné muzeum opravuje a hledá do něj vybavení
Bunkr u nově budované silnice a cyklostezky. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most - Válečné muzeum Sudety se pustilo do náročného projektu rekonstrukce Řopíku, který najdete prakticky na hraně u jezera Most.

Bunkr leží mezi nově budovanou cyklostezkou a silnicí z Mostu do Mariánských Radčic, kousek pod areálem Celia. Je odtud vidět celé jezero s hradem Hněvín a městem Most v pozadí. Válečné muzeum nyní shání doplňky do bunkru z doby mobilizace v roce 1938. „Potřebujeme přední střílnu, krytky střílen, ventilátor vzduchu, plynové masky, polní nářadí a spoustu dalších drobností,“ říká Jiří Maria Sieber z Válečného muzea Sudety. Pokud byste mohli s vybavením pomoci, můžete volat na číslo 602 404 042 nebo psát na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

A připadá vám bunkr poškozený? Je to správně. Jezero je totiž zatopeným uhelným lomem. „Jak se důl rozšiřoval, byla obava, že by se dostal až k našemu Řopíku. Střelmistr tedy dostal příkaz, aby bunkr odstřelil,“ přibližuje historii lehkého opevnění J. M. Sieber. Podařilo se zničit několik vrtáků. Do vzniklých otvorů nacpal střelmist semtex, rozbušky, kabely a odpálil. Jenže se odloupla jen část. „Navrtal celkem tři odstřely a třikrát odpálil, jenže bunkr je vyrobený z kvalitního betonu a jen se odlupoval. Takže se na to vykašlal a bunkr přežil, i když dost poškozený. My to poškození zachováme, alespoň je vidět struktura armatury betonu,“ vysvětluje na facebookových stránkách Řopíky u Mosteckého jezera J. M. Sieber.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru