OBRAZEM: V zooparku se líhnou desítky plazů, mláďata budou nabídnuta k prodeji soukromým chovatelům
Malá agama se začíná líhnout. Foto Jaroslav Zelinka
Zajímavosti

Chomutov - Terárium chomutovského zooparku se může těšit z přírůstku mláďat hned od dvou druhů plazů. Vylíhlo se tu zatím jedenáct mláďat agamy hardún a devětadvacet mláďat užovky amurské. Oba druhy můžou návštěvníci běžně vídat v expozici terária a v případě užovky amurské i v teráriu umístěném v chodbě restaurace Tajga.

Mláďata obou druhů budou později nabídnuta případným zájemcům k prodeji. U mláďat užovek je to otázka času, za který se naučí sama lovit a přijímat předkládanou potravu malé myšky.

Agama hardún dorůstá velikosti kolem 35 centimetrů. Po spáření samice klade zhruba po 40 denní graviditě kolem 10 až 12 vajíček. Během roku může mít i několik (3-5) snůšek. Mláďata se z vajíček při teplotě 29°C v líhni líhnou za 65-75 dní. Živí se hmyzem. Potravu si obohacuje i o rostlinnou složku různé listy a květy. V zajetí i kousky ovoce.

Užovka amurská je statný 170 až 180 cm dlouhý černě až černohnědě zbarvený had s nepravidelným příčným bělavým až bělavě šedým nebo žlutým pruhováním. Krátce po zimování se páří a samice po čase kladou 10 až 30 poměrně velkých vajíček slepených do jakéhosi hroznu. Po zhruba čtyřicetidenní inkubaci při teplotě 28-29°C se v líhni začínají líhnout až 35 centimetrů dlouhá mláďata. Po rozkrmení budou mláďata nabídnuta k prodeji soukromým chovatelům. 

Text a foto: Jaroslav Zelinka

1707plaz

Samička agamy právě snesla do vyhrabané jamky vajíčka. Foto Jaroslav Zelinka

1707plaz3

Mládě agamy před opuštěním vajíčka. Foto Jaroslav Zelinka

1707plaz4

Vylíhlá mláďata agamy. V líhni je živo. Foto Jaroslav Zelinka

1707plaz5

Samice užovky amurské se svojí snůškou vajec. Foto Jaroslav Zelinka

1707plaz7

Mládě užovky se začíná líhnout. Foto Jaroslav Zelinka

1707plaz8

Hromadné líhnutí mláďat užovky amurské. Foto Jaroslav Zelinka

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru