V lednu se narodilo nejvíc Janů a Elišek. Chlapci dědí jména častěji než dívky
Ilustrační foto
Zajímavosti

Česká republika - Mezi dětmi narozenými v lednu bylo nejvíce Janů a Elišek. Rodiče dali svým potomkům 496 různých chlapeckých a 593 dívčích jmen. Od roku 1999 sleduje Český statistický úřad křestní jména dětí narozených v lednu.

„Stejně jako vloni byly i letos v lednu nejoblíbenějšími dívčími jmény Eliška, Tereza a Anna. U chlapců to byl Jan, Jakub a Matyáš,“ představuje letošní výsledky Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ. V historii sledování se na prvních třech místech střídala jména Jan, Jakub a Tomáš. Teprve letos jejich řady rozšířil Matyáš. U dívek se za tutéž dobu vystřídalo devět jmen.

Jan bylo nejoblíbenější dětské jméno v celkem deseti krajích. V dalších krajích zvítězil Jakub, Petr nebo Matyáš. U děvčat se na první místa dostalo osm různých jmen, nejčastěji Eliška a Tereza. V Karlovarském kraji se na předních místech umístila i Sára, která celkově skončila na 14. až 16. příčce. V Jihočeském kraji skončila druhá Kateřina, jež byla celkově 13.

„Kromě Honzíků a Elišek dali rodiče letos v lednu i několik zajímavých a neobvyklých jmen. U kluků bych zmínil jména jako César, Florián, Severín, Stig nebo Zlatan. Z holčičích jmen například Arwen, Róza, Saga nebo Ticiana,“ doplnil Tomáš Chrámecký z oddělení vnější komunikace ČSÚ.

Mezi otci bylo nejvíc Janů, Petrů a Tomášů. Matky se nejčastěji jmenovaly Lucie, Jana a Petra. Při porovnání žebříčků jmen rodičů a jejich dětí je vidět, že dědění jmen je výsadou mužů. Jan, Jakub, Lukáš a Tomáš jsou v top 10 u chlapců i otců. Naopak ani jedno jméno z první dvacítky dívčích jmen se nevyskytuje mezi dvaceti nejčastějšími jmény matek. Celkově má zděděné jméno 15,3 % synů a pouze 4,0 % dcer.

Statistiku dětských jmen prezentoval ČSÚ při příležitosti Evropského dne statistiky. Více informací naleznete zde: www.czso.cz/statsday2017.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru