Topení odpadními oleji není zadarmo, upozorňují celníci
Ilustrační foto
Zajímavosti

Ústecký kraj - Na webových stránkách se s příchodem podzimu objevují nabídky různých topidel včetně těch, které jsou uzpůsobené pro spalování odpadních, rostlinných a podobných olejů. Často jsou nabídky doprovázeny lákavými slogany „topte zadarmo.“ Není to však pravda, upozorňují celníci.

Prodej topidel uzpůsobených pro spalování odpadních olejů není limitován žádným opatřením, ale jejich zprovoznění ze strany kupujícího může zásadně narážet na legislativní mantinely. Potencionálními zájemci o tato topidla mohou být zejména drobní živnostníci provozující servisy dopravních prostředků, ale nejen oni.

Pokud tedy například autoservis hodlá odpadní oleje vzniklé jeho činností (výměny olejů) využít k výrobě tepla, vzniká mu povinnost přiznat a zaplatit spotřební daň. Na tuto skutečnost není většinou zákazník při koupi kotle či topidla upozorněn a může tak docházet k jeho záměrnému klamání.

Touhu po levném topení pozorují celníci i na různých diskusních fórech. Neznalost zákona však neomlouvá, a v případě odhalení hrozí hříšníkům propadnutí zboží a doplacení neuhrazené spotřební daně, která činí u odpadních olejů 660 korun za tisíc litrů.

 

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru