OBRAZEM: Rekordní odchov v zooparku. Přes prázdniny se vylíhly desítky těchto ještěrů
V červenci se vylíhlo 17 mláďat, v srpnu dokonce 28 malých ještěrek. Foto: Jaroslav Zelinka/zoopark
Zajímavosti

Chomutov - Unikátní množství mláďat trnorepa afrického (skalního) se vylíhlo během prázdnin v chomutovském zooparku. V červenci to bylo 17 mláďat a v srpnu dokonce 28 malých ještěrek, přičemž běžná snůška čítá zpravidla 10 – 20 jedinců.

Trnorep je ještěr žijící na severu Afriky v pouštních, polopouštních a kamenitých oblastech. Žije samotářsky, páry tvoří jen v období rozmnožování. Je vyzbrojen zploštělým trnitým ocasem, který používá jako obušek k obraně před predátory. Zatímco dospělí jedinci se živí zejména rostlinnou stravou, kterou si občas zpestřují uloveným hmyzem, potravu mláďat tvoří až z poloviny živočišná složka.

„Pro své specifické potřeby to není ještěr pro začátečníky,“ prozradil zkušený chovatel Jaroslav Zelinka.

2208jesteri2

2208jesteri1

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru