Tady bojují s rakovinou. Podívejte se do nových prostor v Krajské zdravotní, kde nemocní dostávají chemoterapii
Krajská zdravotní představila zrekonstruovaný onkologický stacionář V Podhájí v Ústí nad Labem. Foto: KZ
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Krajská zdravotní, do které patří i chomutovská nemocnice, představila v areálu V Podhájí zcela nový stacionář pro ambulantní podání chemoterapie.

Onkologické oddělení ústecké Masarykovy nemocnice je součástí Komplexního onkologického centra (KOC) v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, jež má spolupracující pracoviště v Nemocnici Chomutov, a které je zároveň jedním ze třinácti komplexních onkologických center v České republice.

Celý nově vybudovaný ambulantní úsek působí díky modernímu stavebnímu řešení a pečlivému výběru barevné kompozice velmi pozitivním dojmem. Cílem rekonstrukce je přispět ke zpříjemnění prostředí pro onkologické pacienty i jejich ošetřující personál.

„Pro onkologické pacienty je nově k dispozici prostorný aplikační sál se 14 novými polohovacími křesly a s vlastním sociálním zázemím, velkoplošnými TV přijímači a připojením na internet, čekárna se šatními skříňkami a sociálním zařízením včetně bezbariérového WC. Vznikly zde dvě moderně vybavené ambulance klinické onkologie s kabinkami pro pacienty, kancelář mobilního hospicu a paliativní ambulance. Personál má k dispozici novou přípravnu s velínem, denní místnost, sociální zázemí, skladové prostory a technické místnosti,“ uvedla primářka Onkologického oddělení Krajské zdravotní – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a Nemocnice Chomutov MUDr. Martina Chodacká, která provedla novým pracovištěm všechny přítomné a prezentovala stacionář včetně přestavby celé onkologie V Podhájí.

0408podhaji2

Krajská zdravotní představila zrekonstruovaný onkologický stacionář V Podhájí v Ústí nad Labem. Foto: KZ

Kompletně vybavený stacionář byl vybudován pro obor klinické onkologie k ambulantnímu podání systémové onkologické léčby (chemoterapie, biologické, hormonální). Ročně projde stacionářem téměř 4500 pacientů. Kompletně vybavený stacionář byl jednou z podmínek pro udržení statutu KOC, což obhájila Krajská zdravotní v roce 2016. Přestavba stacionáře, která započala letos na jaře, je další fází rozsáhlých rekonstrukcí onkologie a nukleární medicíny v Ústí nad Labem, ale i v Chomutově, které probíhají od roku 2014, a to s výrazným podílem evropských dotačních prostředků a finanční investiční podporou Ústeckého kraje.

Stacionář vyšel asi na 7,75 milionu korun, 7,1 milionu korun stály stavební úpravy, na které dostala Krajská zdravotní investiční dotaci od Ústeckého kraje.

Vybavení interiérů hradila Krajská zdravotní z vlastních zdrojů částkou zhruba 350 tisíc korun, z klinických studií částkou šlo 100 tisíc korun a od sponzorů získala asi 300 tisíc korun na aplikační křesla. Kompletní přestavba stacionáře V Podhájí je další fází rozsáhlých rekonstrukcí Komplexního onkologického centra v ústecké Masarykově nemocnici i ve spolupracujícím pracovišti chomutovské nemocnice, celkové náklady pro obě pracoviště včetně pořízení přístrojů činí dosud téměř půl miliardy korun.“

0408podhaji3

Krajská zdravotní představila zrekonstruovaný onkologický stacionář V Podhájí v Ústí nad Labem. Foto: KZ

Předseda představenstva Krajské zdravotní Ing. Jiří Novák k tomu uvedl: „Tento den je pro nás významný nejen tím, že otevřeme zrekonstruované pracoviště, ale pro Krajskou zdravotní to má ten význam, že končíme rekonstrukci vnitřních prostor onkologie a nukleární medicíny. Cesta to byla trnitá. Když se před čtyřmi lety rozhodovalo jak dál v oblasti onkologie a nukleární medicíny, v Chomutově jsme o status komplexního onkologického centra přišli, v Ústí nad Labem jsme měli výjimky, které se třikrát prodlužovaly. Zároveň tu byl projekt pro nové zařízení za miliardu korun. Teď už můžeme říct, že miliarda by nestačila, pokladna byla v té době prázdná, Krajská zdravotní měla dluh zhruba 450 milionů korun, a krajské účty byly zablokované. My jsme stáli před zásadním rozhodnutím jak dál. Dnes už můžeme konstatovat, že jsme se rozhodli dobře," uvedl.

"Když jsem vyhlásil, že Krajská zdravotní končí s akciovou společností, která měla stavět nové zařízení a že půjdeme vlastní cestou, dostal jsem otázku, kolik předpokládáme, že nás to bude stát. Aniž bych na to byl připravený, řekl jsem 450 milionů, dodal jsem v první etapě. Dnes můžeme říci, že rekonstrukce v chomutovské nemocnici a V Podhájí stála Krajskou zdravotní dohromady 484 milionů korun. V této částce jsou i stavební práce, které probíhají zvenčí areálu, to je akce za 17 milionů, s tím, že jsme vystavěli i lékárnu, která je již dokončena a budeme se snažit ji v krátké době otevřít," připomněl Ing. Jirí Novák.

Krajská zdravotní postupně otevírala jednotlivá pracoviště, všechna mají vynikající úroveň a patří v rámci třinácti center v ČR mezi ty opravdu dobře vybavené, a to nejen materiálně, ale i personálně.

„Areál v Chomutově, ale zejména tady V Podhájí, doznal významných změn. To, co dnes vidíme, je zvýšení komfortu pro pacienty, kteří jsou v nelehké životní situaci. Tyto nové prostory jim nutný pobyt tady částečně zpříjemní,“ uvedl náměstek hejtmana RSDr. Stanislav Rybák.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru