Lidé v nouzi dostanou kromě potravin i nádobí a  oblečení. Stát má na to čtvrt miliardy
Ilustrační foto
Zajímavosti

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí navýšilo rozpočet projektu Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám na téměř 240 milionů korun. Zároveň došlo k rozšíření sortimentu pomoci. Kromě potravin a hygienických potřeb dostanou lidé v nouzi také domácí potřeby a textil.

„Rozpočet projektu jsme z původních zhruba 103 milionů korun navýšili víc než dvojnásobně kvůli velkému zájmu zapojených charitativních organizací a potravinových bank, respektive jejich klientů. Nejčastěji jsou to maminky s dětmi v azylových domech nebo lidé bez domova, “ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Do projektu je aktuálně zapojeno pět charitativních organizací (Charita ČR, Naděje, Diakonie SKP ČCE, Slezská diakonie a Diakonie Církve bratrské), 11 potravinových bank, které na distribuci spolupracují s celou řadou neziskových organizací, a město Jindřichův Hradec.

Lidé v nouzi obdrží základní potraviny (masové konzervy, těstoviny, rýži, cukr apod.) a hygienické potřeby (zubní kartáčky, pasty, šampóny, mýdla atd.). Rodiny s malými dětmi dostanou kojenecké výživy, příkrmy pro děti s masem a přesnídávky.

„Nově jsme zařadili také hrnce, talíře, příbory a pomůcky k úklidu. Z textilních výrobků pak ručníky, osušky, prostěradla, utěrky, ponožky a spodní prádlo, které je obzvlášť nedostatkovým zbožím - charity ho totiž z darů většinou nezískají. V zimě počítáme s distribucí šál, čepic a rukavic,“ doplnila ministryně.

Dosud se v tomto projektu rozdalo cca 580 tun potravin za 34 milionů korun, hygienické potřeby v hodnotě 22 milionů korun, domácí potřeby za 3,5 milionu korun a textil za přibližně 5,5 milionu korun.

Projekt „poběží do konce září 2018. Je financován z Operačního programu potravinové a materiální pomoci v rámci Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) a ze státního rozpočtu. Je zaměřen na osoby bez domova, osoby ohrožené ztrátou bydlení, materiálně deprivované rodiny s dětmi, neúplné rodiny s nízkou pracovní intenzitou a další osoby ve vážné sociální nouzi.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru