Příslušník věznice se před lety zaregistroval jako dárce kostní dřeně. Nyní dal neznámému muži naději na život
Přebírání ocenění. Foto: VS ČR
Lidé

Bělušice - Český národní registr dárců dřeně a Nadace pro transplantaci kostní dřeně ocenily dárce za rok 2021. Cenu převzalo celkem 52 dárců z celé republiky. Mezi oceněními, kteří nezištně obětovali nejen svůj čas, ale i část sebe a zachránili tak život nepříbuznému člověku, byl i příslušník Věznice Bělušice Josef Zajíc.

"Příslušník Věznice Bělušice npor. Ing. Josef ZAJÍC, který nezištně obětoval část sebe a zachránil tak život nepříbuznému člověku dárcovstvím kostní dřeně, převzal ocenění v Obecním domě v Praze z rukou herce Ondřeje Vetchého a s gratulací se připojil rovněž biskup Václav Malý," uvedla mluvčí Věznice Bělušice Danuše Vránová.

Josef Zajíc uvedl, že jako dárce kostní dřeně se zaregistroval v roce 2013 a to náhodně, když šel doprovodit kamaráda, který daroval krev. V odběrovém centru probíhala propagační kampaň registrů dárců kostní dřeně a tak se zaregistroval. Dlouho se nic nedělo, až v říjnu 2021 mu z centra zavolali "Vaše dřeň je potřeba", tak neváhal. Neznámému muži dal naději na život. "Měl jsem skvělý pocit, že to snad někomu pomůže a nikdy nevíte, kdy budete potřebovat pomoc vy," řekl Josef Zajíc.

"Mezi zaměstnanci Věznice Bělušice je hodně dárců krve, ale dárce kostní dřeně zatím jen jeden - děkujeme ti Pepo a gratulujeme k ocenění," hovoří za své kolegy mluvčí Danuše Vránová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru