ROZHOVOR: Pijavky mě úplně fascinují, říká Soňa Hyská z Kadaně. Léčí s nimi lidi i zvířata
Přiložené pijavky. Zdroj: Archiv Soni Hyské
Lidé

Kadaň - 54letá Soňa Hyská z Kadaně má neobvyklého koníčka. Věnuje se totiž hirudoterapii, neboli léčení pomocí pijavek lékařských.

1. SOŇO, PRO KOHO JE TATO LÉČBA VHODNÁ?

Indikací pro užití pijavek je opravdu velmi mnoho - od poměrně nejčastějších křečových žil, karpálů, bolestí nejrůznějšího původu, otoků, bércových vředů, přes respirační onemocnění akutní i chronické, dnu, ischias, pooperačních problémů, cirhózu, hypertenzi, atd - až po prostatu, impotenci, močové cesty, ledviny a neplodnost (u té je dokonce zaznamenáno, že Kleopatra se pijavkami vyléčila z neplodnosti a dalších neduhů, které jí trápily a otěhotněla. Pak nechala vyrýt pijavky na zdi pyramid jako vděčnost). V současnosti jsou velmi účinné i na postcovidový syndrom nebo potíže po očkování proti Covidu-19.

Hirudoterapie je vhodná pro všechny, kteří nemají některou z kontraindikací - nejhlavnější jsou asi alergie na hmyzí štípnutí kromě vosy, pak hemofilie nebo jakákoliv porucha srážlivosti krve (sliny pijaviček obsahují i látky, které krev ředí), dále extrémně nízký tlak. Potom bohužel onkologičtí pacienti a těhotné ženy. Jinak pijavky lékařské si mohou nechat aplikovat i zdraví lidé - např. na jaře jako detox nebo jako zážitkovou terapii.

2. JAK SE VŮBEC LÉČÍ POMOCÍ PIJAVEK?

Při dodržení všech nutných záležitostí před aplikací se místo přiložení (místo se vybírá podle řešení zdravotního problému) vydesinfikuje, pak se pijavka přiloží. Počká se, až se přicucne a jde se na další pijavičku. Počet pijaviček závisí na daném problému a také kolikátá je to aplikace. Pokud je odezva těla dobrá, tak příští sezení se použije dvojnásobek pijavek. A tak to jde až do max 10 pijavek najednou. U zvířat vyšší hmotnosti (např. nejvíc koně) se používá minimálně dvojnásobné množství, ale může být až 5x víc pijaviček na jedno přiložení. Přisátí pijavek prakticky nebolí, jen je jako slabé žahnutí kopřivou nebo jako když píchne komár.

2411pijavky6

Přiložené pijavky. Zdroj: Archiv Soni Hyské

3. JAK JSTE SE K TÉTO LÉČEBNÉ METODĚ DOSTALA A JAK DLOUHO SE JÍ VĚNUJETE?

O velmi silném účinku pijavek vím cca přes dva roky, kdy jsem někde na Facebooku zahlédla, co umí u koní, a to mne velmi nadchlo. Intenzivně se o ně zajímám od loňského podzimu, letos hned na začátku června jsem absolvovala kurz v Praze.

2411pijavky

Soňa Hyská Zdroj: Archiv Soni Hyské

4. ŘÍKÁTE, ŽE VÁS TENTO PARAZITICKÝ ŽIVOČICH FASCINUJE. ČÍM A PROČ?

Pijavky jsou úžasné tím, že jak jsou maličké, tak dokáží obrovské "věci". Jejich sliny obsahují na 150 bioaktivních látek (hodně z nich ještě ani nejsou pojmenovány), nejznámější je hirudin, podle nějž se pijavky lékařské jmenují (hirudo medicinalis), což je látka zabraňující srážení krve - brání tvorbě sraženin, tromb, které rozpouští. Dál do oběhu pouští m.j. látku destabiláza, což je další rozpouštěcí enzym, díky němuž mohou pijavky v klidu sát krev bez toho, aby se ranky přirozeně zacelovaly. Je toho hodně.

Často si lidé pletou s pijavicemi z rybníka, které se na ně přicucly při koupání v dětství. Jenže rybníkové pijavice jim oproti pijavkám lékařským nic nedaly.

5. KOHO LÉČÍTĚ A JAKÉ JSOU VÝSLEDKY?

Pomáhají jak lidem, tak zvířatům, kde nejvíc je používám u koní - tam se řeší hodně otoky, hniloby kopyt, poúrazové stavy.

6. JAK TO ZVÍŘATA SNÁŠEJÍ?

Zvířata (respektive koně a psi) snášejí terapie vcelku dobře – možná líp, než lidi.

2411pijavky9

Přiložené pijavky na koni. Zdroj: Archiv Soni Hyské

7. DŘÍVE BYLA LÉČBA POMOCÍ PIJAVEK ROZŠÍŘENÁ, PAK TO ALE NA NĚJAKOU DOBU USTALO. NYNÍ SE TATO MĚTODA OPĚT DOSTÁVÁ DO "MÓDY". ČÍM TO JE?

Ano, tato terapie má kořeny už před naším letopočtem, okolo 1000 př.n.l. Byla velmi oblíbená, ale užívala se nevhodným způsobem. Ve zkratce – měli velké kádě, kde pijavky uchovávali a postupně se v kádích koupali a tím do sebe dali nemoci těch ostatních a často umírali. Pak pijavky proto zavrhli a až v současnosti se je lidstvo naučilo správně používat - každá pijavka pouze na jednu bytost a na nikoho dalšího.

V zahraničí je hirudoterapie již běžnou oficiální součástí klasické medicíny i samostatná alternativa léčby. Rusko a Ukrajina jsou velmoci v chovu a užívání pijaviček. U nás se konečně pomalu též dostává do podvědomí.

2411pijavky4

Přiložené pijavky. Zdroj: Archiv Soni Hyské

8. JAK PIJAVKY SHÁNÍTE? CO S NIMI PAK, KDYŽ ODVEDOU SVOU PRÁCI? MŮŽOU SE POUŽÍT ZNOVU?

Pijavky kupuji u prověřených dodavatelů, kteří je berou z biofarem většinou v zahraničí. Jediný obrovský mínus je, že se pijavičky po použití likvidují. Opětovně se dají použít jen tehdy, pokud jsou splněny dvě věci - pouze na toho samého člověka nebo koně a léčení předchozího problému nebylo infekční. Klient si může pijavky skladovat u sebe doma a starat se o ně, což znamená měnit jim vodu. Krmit se nemusí, od nakrmení tráví několik měsíců. Jejich bioaktivní látky jsou znovu obnoveny cca po 105 dnech, nejlepší znovu přiložení je cca po 4-5 měsících.
Klienti jsou vždy pečlivě o všem poučeni.

2411pijavky8

Pijavky ve vodě. Zdroj: Archiv Soni Hyské

9. CO POVAŽUJETE ZA VÁŠ NEJVĚTŠÍ LÉČEBNÝ ÚSPĚCH?

Mám vždy ohromnou radost, když vidím, jak pijavičky pomohly. Ať je to u lidí nebo u koní. Za zájemci dojíždím, nemusí se trmácet oni za mnou. Je to pro ně i pohodlnější, navíc po aplikaci by měli být v klidu bez fyzické námahy, odpočívat a hodně pít.

10. JAK JE TO CENOVĚ? jE TATO METODA CENOVĚ DOSTUPNÁ PRO KAŽDÉHO?

Bohužel je tu jedno mínus - a to cena, pijavičky jsou poměrně drahé. Na terapii se používá vícero kusů. Na celou kůru se tam může postupně použít až 80 pijavek. Vždy je to ale o domluvě, nic není podmínkou. Konkrétní ceny vždy domlouvám s každým individuálně.

11. VĚNUJETE SE KROMĚ LÉČBY POMOCÍ PIJAVEK I JINÉ LÉČEBNÉ METODĚ?

Pouze pijavkám a zatím neuvažuji o dalším. I když jak se říká "nikdy neříkej nikdy".

12. KAM AŽ SE CHCETE V LÉČENÍ POSUNOUT? MÁTE NĚJAKÉ SNY NEBO CÍLE?

Chtěla bych, aby hirudoterapie byla i u nás v Čechách víc známá a jak jsem již uvedla - hlavně, aby byla dostupná co nejvíce lidem. Chtěla bych, aby pijavky nebyly pro mne už jen koníčkem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru