Neobvyklé setkání za zdmi drahonické věznice. Tereza tu poprvé poznala svou biologickou matku
Ilustrační foto, zdroj: FB VSČR
Lidé

Drahonice - Ani adopce nemusí pro biologickou matku znamenat ztrátu vlastního dítěte navždy. V září se ve věznici Drahonice uskutečnila neobvyklá a nečekaná návštěva u jedné z odsouzených žen.

Odsouzená Barbara měla v mládí docela pohnutý osud, kdy se v pubertálním věku neuměla vyrovnat s úmrtím matky a postupně se vydala na kriminální dráhu doprovázenou užíváním drog. V té době také otěhotněla, ale kvůli vlastním existenčním problémům se o narozenou holčičku nemohla a ani neuměla postarat. Dcera Tereza tedy zůstala v kojeneckém ústavu a následně byla dána k adopci. Dostala se do dobré rodiny, která z ní vychovala mladou slečnu s mnoha zájmy, včetně zájmu o svoji minulost.

Tereza se dozvěděla, že je adoptovaná a projevila zájem poznat své biologické rodiče a dozvědět se informace, proč se biologičtí rodiče nemohli o ni postarat. Společně se svými adoptivními rodiči oslovila spolek SEFAM, který jí pomohl vyhledat biologické rodiče. Díky tomu zjistila, že její biologickou matkou je Barbara, která nyní vykonává trest odnětí svobody v objektu Drahonice. I přes tento fakt projevila zájem se se svou biologickou matkou setkat.

Nejprve se tedy uskutečnil kontakt mezi sociální pracovnicí spolku SEFAM se sociálním pracovníkem věznice a následně i s odsouzenou Barbarou. Následně se pak konalo asistované setkání mezi adoptivní matkou a biologickou matkou Barbarou s cílem přípravy setkání Terezy s Barbarou. Na začátku září Tereza při asistované návštěvě ve věznici prvně poznala svoji biologickou matku.

Návštěva byla realizována v mimořádném termínu, aby byl dán prostor nejen pro emoce, ale i vysvětlení a pochopení důvodů, pro které se Barbara v minulosti Terezky vzdala. Došlo i na zjištění společných zájmů a způsobů prožívání emocí, probraly se zážitky z dětství a informace o biologické rodině Terezy. Výsledkem setkání bylo dojednání pokračování v kontaktu mezi Terezou a Barbarou, další společnou návštěvu již mají naplánovanou.

Zprostředkování kontaktu mezi Terezou a Barbarou bylo velmi zajímavé i pro personál věznice, neboť k takovému setkání často nedochází.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru