Klášterecká umělkyně Jitka Kůsová se právem řadí mezi umělce s mezinárodním vlivem
Jitka Kůsová. Foto zdroj: Klášterec nad Ohří
Lidé

Klášterec nad Ohří - Certifikaci umělce s mezinárodním vlivem nově udělila Jitce Kůsové organizace ISSA (International Sculpture Symposium Alliance) se sídlem v Číně.

Tato mezinárodní, nekomerční, nevládní, dobrovolná akademická organizace si dala za cíl usnadňovat komunikaci a spolupráci mezi světovými sochařskými sympózii a zajišťovat jejich publicitu, organizovat akademický výzkum, podporovat praxi tvorby, urychlit rozvoj celosvětového sochařského kurzu a využívat sochařství jako prostředek ke studiu a šíření kultur zemí světa.

Pro získání certifikace doložila tato umělkyně účast na sympóziích v 7 různých zemích, ve kterých pracovala dokonce i několikrát po sobě. Pohybuje se zvláště v oblíbených destinacích Evropy, jmenujme například Německo, Francii, Itálii, Švýcarsko nebo Bulharsko. Dvakrát se objevila také na Ukrajině. Přihlášení se na zahraniční sympozium obnáší vždy přípravu návrhu, minimálně skici, ale často i modelu, které zhodnotí odborná porota a k účasti následně pozve pouze ty nejlepší.

Prvenství zažila Jitka Kůsová zároveň jako první Češka na festivalu Camille Claudel v La Bresse ve Francii, známým svou dlouholetou tradicí a širokou mezinárodní účastí. Kromě toho se samozřejmě každoročně podílí na řadě podobných akcí pořádaných v Česku. Svá díla také vystavovala mj. i v Rakousku, Holandsku či Lichtenštejnsku.

Váhu nového ocenění díla sochařky Jitky Kůsové ve svém vyjádření více přibližuje sám generální tajemník umělecké organizace ISSA, LiuYang:

„Tento projekt je druhem certifikace umělců s mezinárodním vlivem. Podmínkou pro certifikaci je, že jsou jejich monumentální sochy k vidění nejméně v pěti zemích. V současné době bylo certifikováno okolo 150 sochařů z různých částí světa. Jitka je jediná certifikovaná sochařka z Česka. V rámci sympozií vytvořila více než 70 monumentálních děl ve více než 5 zemích, což je obrovský úspěch. S jejím sochařským uměním jsem se poprvé setkal na Ukrajině a šokovalo mne, jak sochařka dokázala vtisknout život ženy do kamene. Její socha ukázala světu jednu stránku Čech.“

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru