ROZHOVOR: Kdy začnou praktičtí lékaři v Chomutově dávat vakcíny? A jak se objednat?
Praktický lékař Roman Houska, krajský předseda SPL ČR. Foto: e-deniky.cz
Lidé

Chomutov – Očkují již praktičtí lékaři v Ústeckém kraji své pacienty? V čem vidí nyní největší překážky? A jak se u nich na očkování objednat a pro koho bude vakcína prioritně určená? Zeptali jsme se mosteckého praktického lékaře Romana Housky, který je zároveň krajským předsedou Sdružení praktických lékařů České republiky.

Očkují již praktičtí lékaři v Mostě a v Ústeckém kraji?

V Ústeckém kraji ani v Mostě zatím praktičtí lékaři neočkují.

Máte odhad, kdy by mohli začít?

Já věřím, že by očkování u praktických lékařů mohlo začít během týdne, čtrnácti dnů. Doufám.

Jak se budou moci lidé přihlásit k očkování u svého praktika?

V podstatě je to na nějaké telefonické komunikaci s praktickým lékařem. Případně samozřejmě e-mailové komunikaci, kterou bych mohl velmi vřele doporučit. A to je asi nejjednodušší způsob, jak se domluvit se svým praktickým lékařem, že by pacient chtěl být očkován právě u něj.

Státní rezervační systém nepočítá s praktickými lékaři?

Ne, ten státní rezervační systém nepočítá s praktickými lékaři a je důležité k tomu říct, že pokud se pacient zaregistruje do tohoto státního rezervačního systému, nemůže být v tuto chvíli očkován u praktického lékaře. Lidé si musí vybrat.

Bude nasměrován do očkovacího centra?

Přesně tak.

Koho budete očkovat v první řadě?

My máme v tuto chvíli povoleno, když to tak řeknu, očkovat pacienty ve věku nad 80 let, nad 70 let a jsou tam i určité možnosti očkovat pacienty mladší, s určitými vybranými závažnými diagnózami, které se ještě poslední dobou upřesňují. Takže to spektrum je v tuto chvíli hlavně pacienti nad 70 let, a myslím si, že ve velmi krátké době přibydou i pacienti mladší s určitými komorbiditami.

Praktický lékař ví asi nejlépe, který jeho chronicky nemocný pacient vakcínu potřebuje co nejdříve?

Přesně tak.

Kdo bude očkovat? Lékař nebo zdravotní sestra?

Já myslím, že v naprosté většině případů bude očkovat sestřička, ale lékař u toho musí být vždy přítomen.

Za jak dlouho by mohl praktický lékař naočkovat všechny své pacienty?

To neumím říct. Záleží na tom, kolik pacientů bude mít zájem. Předpokládá se, že bude mít chuť se nechat očkovat 60, 70 procent lidí, což jsou v každé naší ordinaci stovky a stovky lidí. Myslím, že to pár měsíců asi trvat bude.

Kolik můžete denně zvládnout naočkovat lidí při vašem běžném provozu ordinace?

Při tom běžném provozu zcela bez problémů zvládneme naočkovat deset dávek, deset lidí. U většiny vakcín bude potřeba dvou dávek. My se, myslím, budeme snažit těch pacientů naočkovat i víc. Domnívám se, že mnoho ordinací praktických lékařů vyčlení nějakou další dobu mimo ordinaci. V současné době příjmu při té ordinaci se to téměř nedá. A bude opravdu ochota a chuť praktických lékařů svých pacientů naočkovat co nejvíc.

Dostanete za očkování zaplaceno?

To hradí zdravotní pojišťovny. Hradí to jako jakékoli jiné povinné očkování z veřejného zdravotního pojištění. Je to, jako když se u nás pacient očkuje na tetanus. A úplně stejně to bude hrazeno těm očkovacím centrům.

Bude praktickým lékařům k dispozici i jiná vakcína, než AstraZeneca?

V tuto chvíli, v nejbližších dnech a týdnech si myslím, že nikoliv. Ale hovoří se, že možná už od dubna – ale opravdu berte to velmi s rezervou, protože ta situace se mění každým dnem - by měla být u praktického lékaře dostupná především vakcína Johnson & Johnson. A ta má jednu výhodu nebo odlišnost oproti ostatním: je to jednodávková vakcína.

Co nyní ve vztahu k vakcinaci trápí nejvíce mostecké praktické lékaře a praktické lékaře v Ústeckém kraji?

Jak asi víte, je to to, že nemáme vakcíny. To je jedna věc. A pak je to samozřejmě určitá složitost té procedury. Toho, abychom mohli své pacienty naočkovat. Protože tím, jak je vakcín málo, tak systém po nás požaduje, abychom nejdříve vytvářeli jakési seznamy pacientů, které chceme očkovat. Tyto pacienty zadávali do jakéhosi systému, který se jmenuje ISIN, a až poté můžeme mít nárok nějaké vakcíny dostat. To vlastní očkování, na které se opravdu těšíme, je podle mě už jenom taková třešnička na dortu, která bude velmi jednoduchá. Ale to všechno, co předtím musíme udělat, to, co po nás stát požaduje, je velmi komplikované. Myslím si, že které kolegy to od očkování odrazuje. Místo, aby stát jednoduše řekl: „Praktičtí lékaři, chceme, abyste naočkovali co nejvíc pacientů. My vám prostě přivezeme vakcíny, dáte si je do ledničky a budete očkovat kohokoliv, kdo půjde okolo v té určité věkové kategorii, nebo si ty lidi sami pozvete, jak budete chtít.“ Tak tato procedura zatím takto nastavená není a dostat se k těm vakcínám je bohužel, tak jak jsem to popsal, poměrně komplikované.

https://www.youtube.com/watch?v=zHmsOZWzwGM

Na závěr poslední otázka: Nechat se očkovat, nebo se nenechat očkovat?

Určitě bych doporučil se očkovat. Zvlášť pacientům ve vyšším věku, pacientům s různými nemocemi. Takže za mě opravdu očkovat. Musím říct, že není asi nutné, aby pacient, který v krátké minulosti prodělal onemocnění covid-19, zvlášť v nějaké těžší formě, aby se okamžitě nechal očkovat. Státní strategie očkování samozřejmě doporučuje očkování téměř kdykoliv, ale zase jiné studie, jiní odborníci, doporučují vyčkat 90 dnů. Někdo doporučoval provést kontrolu protilátek - není to nutné. Myslím si, že pacienti by se opravdu očkovat měli, ale v situaci, kdy vakcín opravdu nemáme zatím mnoho, tak bych upřednostňoval pacienta, který covid neprodělal, než pacienta, který covid prodělal před měsícem. Kdybych měl vybrat, tak rozhodně očkovat toho, kdo se s tou nemocí ještě nesetkal. Takže závěrem asi obecně bych řekl: Ano, určitě očkovat.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru