Slavný Severočech se dostal na poštovní známku. Seženete ji už dnes
K devadesátinám Josefa Masopusta vychází příležitostná poštovní známka. Foto: Česká pošta
Lidé

Most - Portrét československého fotbalisty a trenéra Josefa Masopusta se Zlatým míčem je motivem nové příležitostné poštovní známky z edice osobnosti, kterou Česká pošta začíne prodávat 9. února 2021, při příležitosti nedožitých devadesátin jednoho z nejlepších evropských fotbalistů. Autorem výtvarného návrhu je Petr Minka.

Josef Masopust se narodil 9. února roku 1931 ve Střimicích u Mostu. Krátce po válce se stal hráčem dorosteneckého mužstva Mostu, kam se rodina přestěhovala. V roce 1949, v osmnácti letech, podepsal přestup do ligových Teplic, za které hrál od začátku sezóny 1950.

Když nastoupil vojenskou základní službu, přešel do nově se tvořícího klubu ATK Praha, jenž později působil pod názvy ÚDA a Dukla Praha. V armádním mužstvu zůstal patnáct let. Po celou dobu hrál na místě levého záložníka. Reprezentační dres Československa oblékl poprvé v roce 1954 a za národní mužstvo odehrál celkem 63 zápasů, v nichž vstřelil 10 branek. Měl velký podíl na třetím místě našich fotbalistů na mistrovství Evropy 1960 ve Francii a především na stříbrném umístění na mistrovství světa 1962 v Chile.

O půl roku později získal Zlatý míč – každoroční ocenění pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Závěr hráčské kariéry strávil v Belgii a po roce 1968 se stal hrajícím trenérem belgického týmu Crossing. V sezóně 1977/78 přivedl k ligovému titulu mistra Zbrojovku Brno. V letech 1984 až 1988 byl trenérem reprezentace Československa. Později působil v Indonésii jako trenér reprezentačního mužstva juniorů.

Českomoravský fotbalový svaz vyhlásil Josefa Masopusta Nejlepším českým fotbalistou posledních 50 let. V roce 2000 vyhrál anketu Česká fotbalová osobnost století a krátce poté jej odborníci zvolili za českého Fotbalistu století. Od roku 2009 je po něm pojmenován mostecký stadion (Fotbalový stadion Josefa Masopusta). V květnu 2012 byla na jeho památku odhalena u stadionu Dukly Praha na Julisce v Praze 6 jeho socha.

Společně s příležitostnou poštovní známkou, jejíž nominální hodnota je 19 Kč, vychází obálka prvního dne vydání (FDC), též z dílny Petra Minky. Na ní je zachycen Josef Masopust při kopu do míče.

Známku vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o. metodou ofsetu nákladem 500 000 kusů a FDC digitálním tiskem v nákladu 3 200 kusů. Známku si mohou zájemci zakoupit na vybraných poštách či specializovaných přepážkách poboček České pošty, případně na jejích webových stránkách.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru