Jak se v Česku žije vícečetným rodinám? Ministryně navštívila rodinu se čtyřčaty
Klára, Anežka, Monika a Ondřej s rodiči. Foto: MPSV
Lidé

ČR - Klára, Anežka, Monika a Ondřej – narodili se před rokem a po patnácti letech to byla první čtyřčata v Česku. Rodiče chtěli pořídit bratrovi sourozence, ale takovouto nadílku nečekali. A tak se rodina Slánská rázem značně rozšířila.

Právě tuto rodinu navštívila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), aby se na vlastní oči přesvědčila, jak se v Česku žije vícečetným rodinám. Těm se věnuje projekt s názvem Komplexní výzkum o situaci rodin a seniorů 2018-2022.

„Rodiny se třemi a více dětmi se potýkají s nemalými problémy. Uživit takhle velkou rodinu totiž není vůbec snadné. Rodiče musí trávit v práci mnohem více času, který jim pak chybí na společné aktivity s dětmi. Je to takový začarovaný kruh,“ řekla ministryně Jana Maláčová po návštěvě rodiny Slánských.

Situací vícečetných rodin se podrobněji zabývá i Výzkumný ústav práce a sociálních věcí. Ve svém projektu „Komplexní výzkum o situaci rodin a seniorů 2018-2022“ se každoročně zaměřuje na konkrétní typy rodin, jejich situaci a případné problémy, kterým čelí. V roce 2018 se šetření zaměřilo na rodiny se třemi a více dětmi a rodiny rekonstituované, pro šetření v roce 2019 byly vybrány rodiny samoživitelů.

Rodiny se třemi a více dětmi jsou poměrně vzácné – tvoří pouze 8 % úplných rodin a 5 % neúplných rodin se závislými dětmi. Rodiče jsou v těchto rodinách většinou v manželském svazku. Tři a více dětí bylo podle údajů posledního sčítání lidu v necelých 80 tisících rodin.

2608rodina

Ministryně Jana Maláčová se čtyřčaty. Foto: MPSV

Míra nezaměstnanosti matek tří a více dětí je v porovnání s rodinami s méně dětmi nižší. V těchto rodinách převládá strategie čerpání rodičovské dovolené do tří let věku dítěte. Pětina dotazovaných rodin podle svých slov hospodaří se svými příjmy zcela bez obtíží, velmi obtížně pak s příjmy vychází desetina těchto rodin. Jako nejvíce zatěžující se ukazují výdaje za volnočasové aktivity dětí.

Pouze polovina zaměstnaných rodičů z vícedětných rodin uvádí, že slaďování pracovního a rodinného života zvládá bez problémů, třetina naopak zvládá práci na úkor rodiny či naopak. Vztahy mezi dětmi a rodiči byly v naprosté většině rodin hodnoceny pozitivně. Péči o děti a finanční zabezpečení rodinných potřeb dotazované rodiny vnímají jako vlastní odpovědnost, naopak odpovědnost a podporu v péči o zdravotně postižené a seniory přisuzují státu. Finanční situace, nedostatečná velkost bytu nebo auta, vlastní věk a zdravotní stav jsou překážky, které respondenti spatřovali při plánování dalšího dítěte.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru