Aneta (14): Nejhorší byly dlouhé pobyty v nemocnici bez rodiny a přátel
Aneta s rodinou. Foto: Dobrý anděl
Lidé

Duchcov - Dívka si ráda užívá čas s přáteli a rodinou. Příští školní rok dokončí základní školu a čeká ji rozhodování, co studovat dále. Před dvěma lety však bylo vše jinak. V té době do školy nemohla, protože ji byla zjištěna akutní lymfoidní leukémie, tedy onemocnění krve.

Na první projevy nemoci upozornilo zbarvení bělma očí do žluta, kterého si rodiče všimli jednoho dne po příchodu Anetky ze školy. Dětská lékařka ihned rodinu doporučila na vyšetření do Ústecké nemocnice. Po sérii vyšetření lékaři rodině sdělili, že se dívka potýká s akutní lymfoidní leukémií. Anetka v nemocnici již zůstala a začala podstupovat první ze série chemoterapií.

První měsíc léčby musela dívka strávit celý v nemocnici. Vzdálenost mezi Duchcovem, kde Fedorkovi bydlí, a nemocnicí, je zhruba 30 km. Aby mohla být dceři na blízku, absolvovala tuto cestu maminka Květoslava autobusem denně. Dodnes obě vnímají odloučení od rodiny jako jeden z nejnáročnějších aspektů léčby. Léčba leukémie však zahrnuje i mnoho dalších omezujících opatření. Pacienti kromě chemoterapie, kterou často provázejí nevolnosti, otoky a vypadávání vlasů, musí dodržovat přísný hygienický režim a nízkobakteriální dietu. Ta spočívá nejen v konzumaci čerstvých potravin, veškeré tepelně zpracované pokrmy je nutné sníst do dvou hodin od uvaření. Uchovávání potravin v lednici je rovněž možné jen po omezenou dobu 24 hodin. Pro pacienty může být nebezpečné i některé ovoce, či balené potraviny, protože je nutné vyhnout se bakteriím a potravinám s možným výskytem plísní. Hygienická opatření se týkají celé domácnosti, ale také nemožnosti cestovat hromadnými prostředky a chodit na místa s větší kumulací lidí, kteří by mohli znamenat hrozbu nákazy.

Dodržování všech opatření je velmi časově náročné a může vést až k nutnosti přerušení zaměstnání jednoho z rodičů, který zůstane doma a pečuje o nemocné dítě. Bylo tomu tak i u Anetčiny rodiny. Paní Květoslava s ní zůstala doma, aby jí poskytla vše potřebné. Veškerá starost o finanční zabezpečení rodiny tak spadla na tatínka Františka, který pracuje jako strojní mechanik. Náklady na hygienické prostředky, dojíždění do nemocnice a zajištění nízkobakteriální diety však byly příliš velké, a proto pomohli dárci prostřednictvím nadace Dobrý anděl. „Pomoc od Dobrých andělů byla neskutečná. Každý den na ně myslím a moc si jich vážím. Díky nim se nám dařilo vše zvládnout lépe,” kvituje s povděkem paní Květoslava.

Po roce Anetka ukončila intenzivní fázi léčby, přesto musela dojíždět na pravidelné kontroly a užívala udržovací chemoterapii. Aktuálně ji čeká operace kyčelních kloubů, která bude vyžadovat další klid na lůžku. Dnes, po všech zkušenostech, je jejím přáním, aby se všichni pacienti s leukémií uzdravili a měli pořád úsměv na tváři.

Pomoci rodinám, které zasáhla vážná nemoc, můžete i vy

Je to jednoduché, stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, zvolit libovolnou částku a začít přispívat. Nadace Dobrý anděl odevzdá vaše příspěvky do posledního haléře, protože její provozní náklady jsou financovány ze zdrojů spoluzakladatelů a dalších filantropů. Navíc jako Dobrý anděl uvidíte konkrétní příběhy rodin, kterým pomůžete.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru