Nenechte si ujít: V Litoměřicích budou o tomto víkendu Hasičské slavnosti
Litoměřice již tradičně přivítají největší celorepublikový sraz hasičstva s nejrozsáhlejší výstavou hasičské techniky. Foto: HZS Ústeckého kraje
Co se chystá

Litoměřice - Litoměřice již tradičně přivítají největší celorepublikový sraz hasičstva s nejrozsáhlejší výstavou hasičské techniky. Jedná se již o 8. ročník a proběhne ve dnech 10. – 11. června 2022.

Ten, kdo v těchto dnech zavítá na výstaviště Zahrada Čech, na Mírové náměstí a posléze na Lodní náměstí, se může těšit na hasičskou techniku od té nejstarší, ze sbírek sborů dobrovolných hasičů, až po tu nejmodernější a speciální, kterou disponuje Hasičský záchranný sbor ČR.

K vidění budou staré zápřahové stříkačky, parní stříkačky i historické hasičské automobily. Většina techniky se aktivně prezentuje v rámci ukázek, které probíhají po dobu celých slavností. Velkému úspěchu se vždy těší jednotlivé ukázky sborů dobrovolných hasičů, které si sami secvičili.

Tradičním partnerem Hasičských slavností Litoměřice je Hasičský záchranný sbor ČR, jenž zde naopak prezentuje techniku nejmodernější v rámci statických i dynamických ukázek na suchu i na vodě. Záchranný útvar HZS ČR přiveze do Litoměřic trojici vozidel TITAN, TRITON a velkoobjemovou cisternu CV 40. Jedná se o techniku, která je součásti modulu pro hašení požárů v nebezpečných prostorech a lesních požárů. Jinak řečeno tato technika je určena pro zásahy v prostorech s vysokou mírou ohrožení osob. Jako příklady těchto situací lze uvézt požáry či výbuchy muničních skladů, chemických provozů a obecně provozů s výskytem hořlavých, výbušných, toxických a jinak nebezpečných látek. Vyzdvihnout lze například provozy s výskytem tlakových lahví či technologií pracujících pod vysokým tlakem.

HZS Ústeckého kraje na výstavišti předvede mimo jiné automobilový žebřík s výškou 39metrů METZ na podvozku Mercedes Benz ze stanice Teplice, cisternovou automobilovou stříkačku o výkonu čerpadla 2000 litrů / 1 minuta se speciálním hasicím zařízením COBRA na podvozku Scania ze stanice Chomutov, kontejner SSHR pro velkoobjemové čerpání - Mobilní čerpací stanice s výkonem 90 000 litrů /min (1500 litrů za vteřinu) ze stanice Litoměřice. Součástí prezentace HZS Ústeckého kraje bude dynamická ukázka vyprošťování osob z havarovaných vozidel, ukázka práce hasičů ve výškách a nad volnou hloubkou, ukázka speciálního hasicího zařízení COBRA při prorážení různých materiálů vodním proudem s abrazivem. Po oba dny Slavností bude mít Stanice Litoměřice otevřené dveře pro návštěvníky. V jejich rámci budou organizovány pravidelné komentované prohlídky celého objektu stanice Litoměřice. Na travnaté ploše za budovou budou pro děti připraveny hry a soutěže, včetně stříkání džberovou stříkačkou. V prostoru výjezdových garáží bude připraveno stanoviště preventivně výchovné činnosti HZS, expozice vyšetřování příčin požáru, expozice věcných prostředků požární ochrany, Výstava fotografií ze zásahů a taktických cvičení, velkoplošná projekce fotografií ze zásahů a cvičení HZS Ústeckého kraje, územního odboru Litoměřice. V rámci expozice budou představeny všechny územní odbory HZS Ústeckého kraje.

Na výstavišti Zahrada Čech čeká na malé i velké návštěvníky řada soutěží. Vyzkoušet si budou moct nejen práci hasičů, ale třeba i projít náborovým střediskem. Po celou dobu slavností bude také otevřená stanice litoměřických profesionálních hasičů.
Sobotní dopoledne patří slavnostnímu nástupu. Na Mírovém náměstí defiluje přes 300 sborů a k vidění jsou také historické prapory, kterých se pravidelně schází přes 120. Důležitým prvkem pro zdárný průběh oslav, a speciálně sobotního slavnostního nástupu, jsou koňská spřežení.


Nedílnou součástí oslav je také páteční Floriánská mše, celebrovaná v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích.

Sobotní večerní program na Lodním náměstí je zaměřen na prezentaci Hasičského záchranného sboru ČR a jeho techniky. Hasiči zde předvedou ukázky své práce na vodě včetně široké škály techniky a vybavení.

Vrcholem slavností je hasičská hudební fontána, již tradiční vodní a světelná show stříkaná hasičskými proudnicemi, které mají dostřik až 120 metrů a výška fontány je přes 67 metrů.

Tuto největší a nejvýznamnější akci svého druhu v Česku navštívilo při minulém ročníku 27 000 návštěvníků a přes 250 hasičských sborů přivezlo do Litoměřic 300 kusů historické hasičské techniky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru