Noc kostelů nebo S vysvědčením na věž. Tyto akce pro vás v červnu připravila chomutovská knihovna
ilustrační foto
Co se chystá

Chomutov - První červnový týden od 3. do 11. června přichystala Chomutovská knihovna spolu se Základní uměleckou školou Chomutov 18. ročník multižánrového festivalu Otevřeno. V areálu knihovny se odehrají divadelní představení pro děti a předčítání, která zároveň doplní program festivalu Chomutov čte.

V úterý 7. června se v atriu představí Rytíři. Loutkoví hrdinové divadla Toy Machine tam od 16 hodin prožijí dobrodružný příběh plný napětí a humoru inspirovaný Legendou o sv. Jiřím. Ve čtvrtek 9. června bude od 10 hodin atrium patřit Kejklíři Vojtovi, který do Chomutova přiveze pohádkovou komedii Kouzelná kulička, aneb jak Vojta k šikovnosti přišel, jež vychází z tradice jarmarečních divadelníků.

Festival Otevřeno se bude od 6. do 10. června prolínat s festivalem Chomutov čte. V atriu Chomutovské knihovny nabídne dopolední program pro školáky, kteří budou po splnění patřičných povinností a dovedností pasováni na čtenáře. Odpolední program přivítá malé příznivce literatury, pro něž bude od 13 do 15 hodin kromě knih přichystána také tvořivá dílna. Zasvěcený pohled do literární tvorby zprostředkuje setkání s předním českým překladatelem Shakespearova díla profesorem Martinem Hilským. Jeho předčítání nazvané Tak trochu sváteční shakespearovská pošta přiblíží v atriu 8. června od 17 hodin Shakespearovy Sonety o lásce, smrti a čase. 9. června se pak tamtéž od 13 do 15 hodin uskuteční tvořivá dílna pro seniory zaměřená na výrobu letních věnců.

7. června v 15 hodin budou ve velkém sále Chomutovské knihovny vyhlášeni vítězové prvního ročníku výtvarné soutěže Můj/Náš svět. Soutěž, jejímž cílem je vzbudit u dětí zájem o okolní svět, uspořádal Dobrovolný svazek obcí Chomutovska. Slavnostní vyhodnocení bude zároveň i vernisáží výstavy vybraných kreseb, jež bude probíhat od 8. června v galeriích Na Síti a Na Drátkách ve druhém patře knihovny.

7. června proběhne v knihovně ještě jedna vernisáž, a sice v galerii Špejchar. V 17 hodin tam bude zahájena společná výstava malířek Andrey Ehret a Sandry Carvajal Starling nazvaná Barvy světla.

8. června zpestří program festivalu Chomutov čte koncert country kapely Makovec, která vystoupí v 11 hodin v atriu jezuitského areálu na oslavu zakončení 22. ročníku Akademie třetího věku.

10. června se Chomutovská knihovna připojí k celorepublikové Noci kostelů. V kostele sv. Ignáce zazpívá od 18 hodin vokálně instrumentální soubor Madrigal, od 19 hodin se představí smíšený pěvecký sbor Hlahol a ve 20 hodin začne komentovaná prohlídka kostela s doktorkou Milenou Bílkovou z Oblastního muzea v Chomutově.

13. června se v galerii Lurago uskuteční od 17 hodin vernisáž autorské výstavy Tišina duše sochařky a malířky Jitky Kůsové.

Poslední školní den 30. června nabídne příležitost vyrazit S vysvědčením na věž. Chomutovská knihovna umožní mezi 10 a 16 hodinou volný vstup na městskou věž každému, kdo se prokáže školním vysvědčením. Děti do 15 let mohou prohlídku absolvovat jen za doprovodu dospělého, který také získá vstup zdarma.

Výstavy

  • Galerie Špejchar – Andrea Ehret a Sandra Carvajal Starling – BARVY SVĚTLA (8. června až 31. srpna 2022)

Slovenská malířka a arteterapeutka Andrea Ehret se zaměřuje především na abstraktní expresivní olejomalbu. Věří, že umění má léčivou sílu a tvorba je pro ni procesem hledání vlastní identity. Její díla jsou součástí soukromých sbírek po celém světě. Expozice obrazů BARVY SVĚTLA, kterou připravila společně s českou architektkou a malířkou Sandrou Carvajal Starling, bude ke zhlédnutí od 8. června v galerii Špejchar.

  • Galerie Lurago – Jitka Kůsová – TIŠINA DUŠE (14. června až 29. července 2022)

Pro tvorbu chomutovské rodačky Jitky Kůsové je charakteristický především motiv člověka. Ten odráží i výstava jejích obrazů a soch TIŠINA DUŠE, jež byla uspořádána u příležitosti autorčina životního jubilea. Výstavu můžete navštívit od 14. června v galerii Lurago.

  • Galerie Na Síti a Na Drátkách – MŮJ/NÁŠ SVĚT (8. června až 31. srpna 2022)

Výstavu vítězných kreseb výtvarné soutěže MŮJ/NÁŠ SVĚT dětí z mateřských a základních škol Chomutovska, která zobrazuje, jak děti vidí a jak by rády viděly své okolí, si můžete prohlédnout do konce prázdnin u dětského oddělení a velkého sálu Chomutovské knihovny.

  • Předsálí naučného oddělení – SVĚT Z KOSTIČEK (do 30. června 2022)

Poslední měsíc bude k vidění v předsálí naučného oddělení pozoruhodná výstava SVĚT Z KOSTIČEK. Nabízí 120 exponátů z kostek lega, je vzdělávacího charakteru a zaujme nejen dospělé, ale i děti či školní skupiny.

Kurzy a další aktivity:

1. 6. Povídání o bylinkách s PaedDr. Jiřím Rothem (od 18 hodin, učebna číslo 66)
13. 6. Knihovnický pisálek - kroužek tvůrčího psaní pro děti se spisovatelkou Renatou Šindelářovou (od 15 hodin, učebna Bublina u dětského oddělení)
18. 6. Česká numismatická společnost - klubové setkání otevřené veřejnosti (od 9 hodin, učebna číslo 66)
22. 6. ZeMěŠkola: dva roky na cestě ke sebeřízenému vzdělávání - beseda s Radimem Žáčkem o svobodně demokratických školách a zkušenostech se zaváděním principů sebeřízeného vzdělávání a školní demokracie v ZeMěŠkole Údlice (od 16:30, učebna číslo 66)

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru