14 tipů na víkend! Našlapaný závěr týdne, z těchto akcí si určitě vybere každý
Řípská pouť, špičkoví letci v Žatci nebo Predator Race v Děčíně? Je toho dost na výběr. Ilustrační foto
Co se chystá

Ústecký, Karlovarský kraj – Tento víkend abyste se rozkrájeli. Tedy pokud byste chtěli stihnout alespoň to nejzajímavější, co se na severozápadě Česka děje! Drsný závod, obří pouť, festival jídla, přelety gripenů. Podívejte se na náš výběr.

Litoměřicko

Řípská pouť

Jedna z největších a nejrozsáhlejších poutí v regionu je zpět po dvou letech. Čeká vás hudební program na otevřené scéně pod Řípem, pouťové atrakce, výstavy zvířat, vyhlídkové lety vrtulníkem, jízdy autovláčkem a další. Jede se od pátku do neděle. Za jedodenní vstup platí dospělý padesátikorunu. Děti do 120 centimetrů jdou zdarma. Více píšeme s podrobným programem zde.

Mostecko

Oblíbené „Farmářky“ v sobotu na 1. náměstí

Již podruhé v tomto roce mohou Mostečané i přespolní navštívit Farmářské trhy. Proběhnou v sobotu 23. dubna dopoledne od osmi hodin ráno do poledních 12:00 jako obvykle na 1. náměstí. Pestrou nabídku zboží ve stáncích, tentokrát převážně ve znamení jara, tedy hlavně sadby a sázení, určitě uvítají nejen zahrádkáři. Okresní agrární komora také zajistí tradiční ochutnávku regionálních potravin. Chybět by neměla čerstvá zelenina, ani ovoce a další produkty od různých pěstitelů.

Teplicko

Food festival v centru

Tradiční i netradiční pokrmy a gastronomické speciality, to vše ve špičkové kvalitě. A k tomu zábavný doprovodný program pro celou rodinu! To je Teplický food festival na náměstí Svobody, který se koná v sobotu i neděli. Můžete se těšit na churros – sladké španělské koblihy, belgické hranolky, šťavnaté burgery, francouzské makronky, rolovanou zmrzlinu, jahody s čokoládou, domácí limonády a další speciality! Děti si vyhrají v dětském koutku, na skákacím hradu, trampolíně a užijí si veselé malování na obličej. Dorazte s celou rodinou, je na co se těšit! Vstup zdarma. V sobotu otevřeno od 10 do 21, v neděli od 10 do 19 hodin. Detaily máme zde.

Chomutovsko

Den Země v zooparku

Soutěže, výtvarné dílny, ukázky dravců a stříhání ovcí, jízdy na ponících nebo zajímavé povídání s chovateli přímo u výběhů. To je jen malá část rozmanitého a bohatého programu letošních oslav Dne Země v chomutovském zooparku. Den Země se koná v sobotu 23. dubna a program je naplánovaný po celý den, od otevření areálu v devět hodin až do páté odpoledne. Bližší info tady.

Slavnostní zahájení sezóny v Jirkově

V Jirkově slavnostně zahájí letošní kulturní sezónu 2022, a to o tomto víkendu. V sobotu jsou od 13 hodin na programu například prohlídky věže s novými expozicemi v Muzeu Jirků či prohlídky městských sklepů. V neděli se oslavy přesunou na zámek Červený Hrádek, kde bude kromě prohlídek zámku od 13 hodin flerjarmark, vlajková show či pohádky a písničky pro děti. Také píšeme zde.

Muzeum Na Kočičáku vstoupí do nové sezóny

Muzeum „Na Kočičáku“ vstoupí v sobotu 23. dubna do další turistické sezony. I pro letošní rok a sezonu si pro návštěvníky připravilo další novinky. Mezi ně jednoznačně patří nové prohlídkové trasy (základní, malá a velká). Sezonu muzeum zahájí tradiční akcí na Kočičáku. V rámci akce bude slavnostně zpřístupněn další zrekonstruovaný objekt. Slavnostní zpřístupnění objektu 88 se bude konat za účasti vzácných hostů v 10.00 hodin. Během dne pak budou od 12 do 18 hodin prohlídky malé a velké trasy na naučné stezce (poslední prohlídka bude v 16.00).

Lounsko a Žatecko

Povodeň na Blšance roku 1872

Český hydrometeorologický ústav ve spolupráci s Regionálním muzeem K. A. Polánka v Žatci připravil putovní výstavu Povodeň na Blšance roku 1872. Učinil tak při příležitosti 150. výročí této tragické události. Vernisáž výstavy proběhla 21. dubna v prostorách přednáškového sálu hlavní budovy Regionálního muzea v Žatci. „Výstava přiblíží přívalovou povodeň z 26. května roku 1872, která patřila bezesporu mezi nejextrémnější hydrometeorologické jevy dosud zaznamenané na území České republiky. Silné bouřky s přívalovými lijáky nebývalé intenzity zasáhly rozsáhlé území mezi Karlovými Vary, Plzní a Prahou. Následné rozvodnění potoků a řek v oblasti způsobilo obrovské materiální škody a vyžádalo si mnoho obětí na lidských životech. Trochu ve stínu událostí v nejvíce postiženém povodí Berounky, a následného zatopení částí Prahy, proběhla blesková povodeň i na Zlatém potoce, nyní Blšance. Svou extremitou a katastrofálními následky byla více než srovnatelná", přiblížil Jan Šrejber, autor výstavního námětu. Výstava potrvá do 17. července 2022.

Králové vzduchu

V sobotu 23. dubna 2022 se na letišti Macerka v Žatci koná akce Králové vzduchu. Program začíná v 10 hodin dopoledne seskoky parašutistů. Bude možnost proletět se s AN-2. Ve 12: 30 začnou ukázky letecké akrobacie a o půl hodiny později bude přelet Gripenů JAS-39. Nebude chybět ani beseda s piloty anebo autogramiáda Martina Šonky a Petra Kopfstejna.

Chcete si zkusit jinou profesi a stát se třeba instalatérem nebo kovářem?

V dílnách odborného výcviku GSOŠ Podbořany budete mít možnost Podbořany – V sobotu 23. dubna se od 9 hodin v dílnám odborného výcviku GSOŠ Podbořany koná Den otevřených dveří. Přijďte a staňte se na chvíli instalatérem, elektrikářem, lakýrníkem, opravářem či kovářem. Akce trvá tři hodiny. Návštěvníci budou mít i možnost svézt se Zetorem 25A, ochutnat míchané nealkoholické nápoje nebo můžou navštívit školní cukrárnu. V areálu dílen školy bude souběžně probíhat testace veteránů a jejich vlastní prohlídka.

Oslavy Keltského svátku ve skanzenu Březno

Oblastní muzeum v Lounech zve návštěvníky tuto sobotu do Archeoskanzenu Březno, kde se bude slavit Keltský svátek velkého ohně. Čeká vás bohatý program, například život a řemesla doby laténské a římské, keltská kovárna, přednáška archeologa, koncert kapely Subulcus, výrobní dílny všeho druhu a další. Akce se koná od 10 do 16 hodin, vstupné je dobrovolné. Věnujeme se také v tomto článku.

Ústecko

Do Zahájení turistické sezóny 2022 se zapojí i Dlouhonozí skřítci

Na další dubnovou sobotu připravilo statutární město Ústí nad Labem společně s Muzeem města Ústí nad Labem zábavný den pro děti. 23. 4. se v areálu výletního zámečku Větruše uskuteční od 13:00 do 18:00 akce s názvem Vítání jara s Dlouhonohými skřítky. A co si Dlouhonozí skřítci pro děti vymysleli? U horní stanice lanové dráhy obdrží každý soutěžící arch na razítka. Po návštěvě pěti soutěžních stanovišť a úspěšném splnění úkolů čeká na hráče zajímavá odměna. Za zastávku určitě stojí také jarní tvořivá dílna, odkud si odnesete vlastní výrobek. Jarní atmosféru doplní zoo koutek s živými zvířátky. A to stále není všechno. Každé dítě, které dorazí v kostýmu skřítka, dostane zmrzlinu zdarma.

Děčínsko

Predator Race v Děčíně

Děčín zažije sportovní akci, která tu ještě nebyla. Jedná se o známý překážkový závod Predator Race. V Děčíně proběhne jeho „nejlehčí“ úroveň Predator Run. Závod se koná 23. dubna 2022 od 9 hodin, start i cíl je na Smetanově nábřeží. Pokud se nechcete stát účastníkem závodu, můžete přijít alespoň fandit. Těšit se můžete mimo jiné na kapelu U-Style, která bude hrát po ukončení dětského závodu. Něco dobrého na zub či jen na zahnání žízně nabídnou stánky s občerstvením

Karlovarsko

Výstava korunovačních klenotů v Lokti

Výstavu dokonalých replik českých korunovačních klenotů si můžete během víkendu prohlédnou na hradě Loket. Repliky korunovačních klenotů jsou v nově zrekonstruovaných prostorách Severního paláce hradu Loket, které byly doposud nepřístupné veřejnosti. Výstava se otevírá několikrát denně, na hradní pokladně se vždy dozvíte aktuální čas prohlídky. Tato prohlídka je nekomentovaná. Vstupné je 40 korun na osobu při koupi běžného vstupného na hrad.

Za keramikou z 60. let do retromusea

Výstavu Jihotvar Hrdějovice a keramika 60. let můžete o víkendu navštívit v chebském retromuseu. Výstava mapuje produkci výrobního družstva Jihotvar Hrdějovice, ve své době velmi oceňovanou a uznávanou, sahající od bruselského stylu pastelových barev po režnou keramiku, jež odkazovala na tradiční postupy výroby a zdobení. Soustředí se na tvorbu návrháře Antonína Škody. Druhou významnou osobností byl organizátor hrdějovické výroby a autor řady návrhů Karel Příhoda. Vedle nich výstava připomene i některé další významné keramiky, kteří pro tamní závod pracovali.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru