Jak se měnila středověká ulice v široký bulvár pro prvomájové průvody? Ukáže to venkovní výstava v Chomutově
Palackého ulice v Chomutově. Foto: Miloš Štáfek
Co se chystá

Chomutov – Jak se měnila středověká ulice v široký bulvár pro prvomájové průvody, popisuje nová výstava v Chomutově. Věnuje se historii nejdelší místní Palackého ulice.

Výstavu zahájí komentovaná procházka v neděli 26. prosince. Začne u Chomutovské knihovny a skončí v kruhovém objezdu u autobusového nádraží, kde budou ve vitrínách v podchodech umístěny výstavní panely s informacemi o historii ulice. V této Galerii Město bude k vidění do konce ledna.

„Je to jeden z dalších projektů, kdy se věnujeme místní historii. Zajímá nás především moderní historie 20. století, ale u Palackého podáváme i rámcové informace o vzniku a vývoji ulice od středověku dodneška,“ říká jeden z autorů výstavy Jan Rödling z chomutovského spolku Kuprospěchu, který výstavu pořádá.

Ulice prošla několikrát velkou proměnou, tou zdaleka největší ale v 60. až 80. letech 20. století, kdy po staletích ulice prakticky zmizela a místo ní vyrostla nová široká třída. „Měli jsme také možnost mluvit i s panem architektem Vratislavem Štelzigem, letos bohužel zesnulým, který ulici spolu s kolegou projektoval,“ dodává Rödling. Vedle informací o historii ulice najdete na výstavě dobové i současné fotografie ulice.

Sraz je v neděli 26. prosince ve 14:30 před hlavním vchodem do Chomutovské knihovny, celá akce se koná venku a je zdarma. Výstava je podpořena městem Chomutovem.

2112plakat

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru