Listopad v chomutovské knihovně nabídne výlet do světa lidí s hendikepem a předznamenání Vánoc
ilustrační foto
Co se chystá

Chomutov - Jaké akce či výstavy si pro vás připravila knihovna v Chomutově na měsíc listopad? To vám prozradí následující přehled.

9. listopadu od 14:15 se v Chomutovské knihovně můžete setkat s prozaičkou Lidmilou Kábrtovou. Držitelka Výroční ceny Nadace Českého literárního fondu za povídkovou knihu Místa ve tmě (2018), jež debutovala v roce 2013 experimentální prózou Koho vypijou lišky, je také autorkou několika rozhlasových her série Minutové hry Českého rozhlasu Vltava. Původní profesí novinářka se v současnosti věnuje oboru práce s veřejností. Beseda se koná v rámci čtvrtého ročníku projektu autorských čtení Spisovatelé do knihoven, který společně připravují Asociace spisovatelů a české knihovny. Letos, stejně jako vloni, se do projektu zapojila také Chomutovská knihovna.

26. listopadu od 18 hodin proběhne v Galerii Špejchar Vánoční koncert pěveckého sboru VOX CANTABILIS. Komorní pěvecký sbor z Jirkova je zaměřen na interpretaci děl především renesančních autorů, v jeho repertoáru však uslyšíte také skladby z období baroka, romantismu, ale i soudobé autory, lidové písně či spirituály.

28. listopadu od 18 hodin začne 1. adventním koncertem v kostele sv. Ignáce tradiční pásmo adventních koncertů. Chomutovská knihovna pořádá tato předvánoční setkání již podvacáté. Loňský, jubilejní ročník byl poznamenám protiepidemickými opatřeními, a tak výročí připadlo na letošní rok. První svíčku na adventním věnci v prostorách barokního kostela rozsvítíme za doprovodu smíšeného pěveckého sboru AURUM.

Advent (z latinského adventus: příchod, myšlen příchod Ježíše Krista) je v katolické církvi přípravná doba na Vánoce. Tato doba trvá zhruba čtyři týdny a začíná první adventní nedělí.

29. listopadu ve 14 hodin otevřou své brány Pekelné sklepy ve Špejcharu. Po dobu dvou týdnů se budou moci malí i velcí odvážlivci vydat do sklepa za čerty. Odměnou za statečnost jim bude seznámení s nejrůznějšími pekelnými předměty, čertovskými tradicemi i s každodenním životem v pekle. Pekelné sklepy budou veřejnosti zpřístupněny v rámci komentovaných prohlídek každý den od 14 do 18 hodin až do 12. prosince.

Výstavy

Galerie Lurago – Lidé odvedle aneb neobvyklý výlet do světa lidí s hendikepem (do 21. 1. 2022)

Interaktivně edukativní výstava Nadace Sirius vás nechá nahlédnout do každodenního života lidí se zrakovým, sluchovým a tělesným postižením. Chomutovská knihovna přináší jedinečnou možnost navštívit výstavu sestavenou na základě spolupráce odborníků s hendikepovanými. Spíše než prohlídku nabízí zážitek ze světa plného překážek. Prožitá zkušenost návštěvníkům přiblíží, jak s postiženými komunikovat, vzájemně se obohacovat a jak si smysluplně pomáhat. Výstavou vás provedou odborní edukátoři. Metodické materiály jsou volně ke stažení na webové adrese www.lideodvedle.cz/metodiky/.

Galerie Špejchar – Vilém Heckel – RETROSPEKTIVA (do 10. 12. 2021)

Vilém Heckel byl český fotograf a horolezec, který tragicky zahynul v roce 1970 během horolezecké expedice v Peru. Ačkoli se věnoval také propagační tvorbě, uznání dosáhl především s fotografiemi zachycujícími krajinu a horské prostředí. Průřez tvorbou tohoto zakladatele české průmyslové a reklamní fotografie si můžete do 10. prosince prohlédnout v Galerii Špejchar.

Předsálí naučného oddělení – SVĚT Z KOSTIČEK (do 30. 12. 2021)

Procestujte v Chomutovské knihovně svět složený z lega. Pozoruhodná výstava SVĚT Z KOSTIČEK, kterou najdete v předsálí naučného oddělení, byla prodloužena do konce prosince. Výstava zahrnuje 120 exponátů z kostek lega, je vzdělávacího charakteru a potěší nejen dospělé, ale i děti či školní skupiny. Nejmenší návštěvníci si mohou prohlédnout exponáty z příběhů Harryho Pottera nebo studia Walt Disney.

Kurzy a další aktivity:

3. 11. Povídání o bylinkách s PaedDr. Jiřím Rothem (od 18 hodin, učebna č. 66)
10. 11. Kreslíme zvířátka pro naše vnoučátka s ilustrátorem Adolfem Dudkem cyklus Akademie třetího věku (od 13 hodin, učebna č. 66)
15. 11. Knihovnický pisálek, kroužek tvůrčího psaní pro děti se spisovatelkou Renatou Šindelářovou (od 15 hodin, učebna Bublina u dětského oddělení
24. 11. 150 let chomutovské železnice, přednáší Ing. Jan Kadlec cyklus Akademie třetího věku (od 9:30, velký sál Chomutovské knihovny)
25. 11. Muzikoterapie s Veronikou Boulterovou cyklus Bookstart (od 16 hodin, učebna č. 27)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru