Co dělat o víkendu? Přijďte na Muzejní noc gotiky, která vás přenese do časů středověku
Zdroj: facebook/Oblastní muzeum Chomutov
Co se chystá

Chomutov - V sobotu 18. září se v rámci Dne evropského historického dědictví zdarma otevřou historické objekty, aby umožnily zájemcům nahlédnout do často nepřístupných interiérů a odkryly zajímavé prostory a v nich ukryté památky. Také Oblastní muzeum v Chomutově umožní volný vstup do svých stálých expozic a právě probíhajících výstav, a to od 9 hodin.

V hlavní budově muzea na Palackého ulici bude do 17 hodin kromě vyhlídkové věže zpřístupněna výstava kreseb a akvarelů chomutovského výtvarníka Jindřicha Vytisky a před budovou bude po celý den i večer probíhat pozorování Slunce a noční oblohy. V prostorách muzea na radnici bude příchozím otevřena výstava Odstíny gotiky – interiéry středověku a stálé expozice včetně Mnišského dvorečku a kostela sv. Kateřiny, a to až do 22 hodin.

Návštěvníci můžou aktivně prožít v muzeu i závěr dne při Muzejní noci gotiky, kdy se návštěvníci přenesou do časů středověku. Už od 16 hodin si mohou zájemci v kostele sv. Kateřiny vyzkoušet, jak se psalo gotickým písmem, jakým způsobem se zdobil nábytek, nebo si mohou dotvořit repliky dobových kachlů. Každý z příchozích může také zapojit svou fantazii a podílet se na vzniku společné malované okenní vitráže a gotické skříně.

Malí i velcí návštěvníci určitě ocení vystoupení skupiny historického šermu MILITES, která předvede své umění boje muže proti muži, a to hned dvakrát – od 19 a 21 hodin, opět v kostele sv. Kateřiny. Příjemnou a hlavně středověkou atmosféru jistě navodí i hudební skupina ARCUS, jejíž vystoupení od 20 hodin ukáže krásu a rozmanitost středověké hudby, a přiblíží návštěvníkům dobové hudební nástroje. Chybět nebudou ani malé ochutnávky středověké kuchyně, doplněné informacemi o potravinách a pochutinách, typických pro období gotiky.

Ve výstavních prostorách muzea na radnici probíhá už od června výstava Odstíny gotiky, která seznamuje návštěvníky s různými interiéry středověkého obydlí. Během Muzejní noci se od 18 hodin uskuteční její komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy. Zájemci si určitě rádi prohlédnou i stálou expozici středověkého umění Všemu světu na útěchu, která svým rozsahem patří k nejrozsáhlejším v severozápadních Čechách.

1409letak

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru