Do Kadaně míří úspěšná venkovní výstava Voda a civilizace. Co zajímavého návštěvníkům nabídne?
Výstava byla k vidění letos na jaře také v Ústí nad Labem.
Co se chystá

Kadaň - Putovní výstava Voda a civilizace zůstává i po změnách ve společnosti v souvislosti s pandemií stále aktuální. Za dva roky její existence si ji prohlédl v českých a moravských městech víc než milion lidí. V září zamíří do někdejšího královského města Kadaň.

Návštěvníkům Mírového náměstí ukáže zdarma na velkoformátových panelech klíčový význam životodárné tekutiny od náboženských přes ekonomické, fyzikálně-technické až po krajinné, ekologické a historické či politické souvislosti. Diváci se mohou začíst do textů od řady světově uznávaných vědců a prohlédnout si fotografie pocházející od Austrálie přes Evropu a Afriku až po Grónsko a Ameriku, a to včetně zajímavých záběrů Kadaně a okolí. V noci nasvícená expozice tam bude zdarma k vidění od 15. září do 6. října 2021.

Voda a civilizace nabídne na sedmadvaceti panelech různé pohledy na životodárnou tekutinu. Kurátor a spoluautor výstavy prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr. upozorňuje, že voda není tématem politiků, organizací ani zájmových skupin, ale je součástí života nás všech. „Výstava Voda a civilizace nemůže změnit svět. Může ale každého z nás inspirovat k tomu, aby o vodě skutečně přemýšlel a v rámci svých možností pro ni něco dělal. Můžeme přitom udělat mnohé – změnit naše chování, budovat, ne ničit. Je to na každém z nás. Na základě současných trendů a dostupných vědeckých dat je totiž prakticky jisté, že v důsledku zvyšování hladin moří a oceánů budou podstatné části států a někdy i celé státy zanikat. A to již v reálném čase do roku 2050, pokud zůstanou zachovány dosavadní trendy. Scénáře píšeme společně,“ říká prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr., prorektor Univerzity Karlovy v Praze, archeolog a egyptolog.

Kadaň na cestě k obnově vytěžené krajiny

Město Kadaň v Ústeckém kraji je spjaté s řekou Ohře, na jejímž levém břehu leží. „V Kadani vnímáme vývoj ovlivňující naše životní prostředí komplexně a šetrné hospodaření s vodou tvoří jeden z pilířů našeho přístupu k městskému prostředí. Ať už je to hospodaření s dešťovou vodou, zadržování vody v krajině nebo rozšiřování zelených ploch, kde necháváme přírodě co nejvíc prostoru s minimem zásahů člověka a techniky, vždy nám jde o soulad potřeb občanů s udržitelností přírodního cyklu v jejich bezprostředním okolí. Často se inspirujeme příklady dobré praxe jak u měst v naší republice, tak v zahraničí, a proto chceme i našim občanům prostřednictvím této výstavy zprostředkovat pohled na vodu jako na životodárný živel ze všech koutů světa,“ říká PaedDr. Jiří Kulhánek, starosta města Kadaň.

Důležité kulturní a turistické centrum severozápadních Čech spojilo výstavu s kreativní soutěží pro děti základních a středních škol. Žáci i studenti mohou doručit svá fotografická či výtvarná díla na téma voda ve třech kategoriích do Galerie Josefa Lieslera do 27. září. Nejlepší díla radnice odmění a vystaví. Podrobnosti soutěže najdou zájemci na stránkách města Kadaně.

Ostatní fotografie, které budou na velkoformátových v noci nasvícených panelech k vidění, pocházejí z mnoha institucí a od řady autorů. Snímky zachycují například prameny Amazonky, výzkum chování velryb a delfínů i záběry vody v různých skupenstvích nebo ničivou povodeň v Praze v roce 2002.

„Tématem vody se zabývám již několik let a jsem ráda, že k realizaci expozice dochází právě teď. Máme za sebou suchá léta i zimy a téma nedostatku vody, a především nehospodárné zacházení s vodou je na pováženou. Mnozí z nás mají patrně pocit, že když otočí kohoutkem, tak voda z něj poteče navždy. A tato výstava nás má z tohoto omylu vyvést,“ říká MgA. Olga Menzelová, Dis., producentka výstavy.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru