Něco pro holčičky, ale i maminky a babičky. Zúčastněte se průvodu bílých paní v Kadani
ILUSTRAČNÍ FOTO. ZDROJ: FACEBOOK KULTURA KADAŇ/JAN LOSENICKÝ
Co se chystá

Kadaň - Odpoledne plné zábavy si mohou v sobotu 19 září užít dívky i dámy v Kadani. Stačí se vyšňořit jako bílá paní a vyrazit na Mírové náměstí do průvodu. Akce začíná ve 14.00 hodin a kostým je možné si vyrobit i na místě.

Není bílá paní jako bílá paní. Většina jich pobývala a někdy ještě stále pobývá na hradech a zámcích, leckterá byla historickou osobou, jiná neznámým duchem.

V Kadani je také jedna bílá dáma – sama radniční věž, jejíž gotická helmice se podobá burgundskému čepci, který je pro bílé paní ve střední Evropě typický. V Želině pak ve středověku žily dobré bílé paní, tamější magdalenitky, jeptišky, které se jako ty hradní dostaly rovněž do legend.

Průvod bílých paní je událostí pro všechny holčičky, dívky, mladé dámy i jejich maminky a babičky. Má nám připomenout význam čistoty, kterou ve středověku bílá barva symbolizovala. Malé i velké slečny a dámy si z domova mohou vzít bílé šaty či jiné svršky – pokud takové nenajdou, na místě bude připravenou bílé plátno, které službu udělá. Všechna děvčata si na náměstí vyrobí burgundský čepec z papíru šitý přímo na míru.

Od 14.00 do 15.00 hodin bude na náměstí krom dílny na čepce také několik dalších stánků s aktivitami pro mladé dívky i pány a samozřejmě občerstvení. Muzeum čarodějnic bude s dětmi tvořit škapulíře – středověké amulety s originální směsí bylinek. V 15 hodin se pak vydá průvod do kostela sv. Vavřince v Želině, kde se setká s bájnou Bílou paní želinskou.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru