Tipy na vánoční svátky: Podívejte se, jak můžete strávit Vánoce v Dolním Poohří
Vánoční trh na náměstí v Chomutově, foto: H. Fučík, město Chomutov
Co se chystá

Dolní Poohří - Kde strávit poslední adventní víkend, kam vyrazit na Štědrý den a kde bude otevřeno o vánočních svátcích? Připravili jsme pro vás tipy nejen na poslední adventní víkend, ale podívejte se, jak můžete strávit vánoční svátky v Dolním Poohří.

Jaké akce pro vás nachystal čtvrtý adventní víkend na Lounsku a Chomutovsku?

V OBLASTNÍM MUZEU V LOUNECH oslaví poslední adventní neděli přípravou a ochutnávkami viktoriánských vánočních dobrot. Program, který doprovází vánoční výstavu, se koná od 10 do 15 hodin a naváže na něj koncert vánočních melodií v podání Josefa Bláhy a Marie Wiesnerové.

Na poslední adventní neděli se chystá na ŽATECKÉM NÁMĚSTÍ SVOBODY od 15 hodin program na ledové ploše a od 16 hodin zpěv koled v režii Žateckého okrašlovacího kolektivu.

Pohanské zvyky, spojené se zimním slunovratem, si můžete vyzkoušet v sobotu 21. prosince v ARCHEOLOGICKÉM SKANZENU V BŘEZNĚ U LOUN. Čekají vás ukázky pravěkého vaření, bubnování a tvořivý program, otevřeno od 13 do 16 hodin.

Kapří trh se zábavným programem pro děti bude otevřen v sobotu i neděli od 11 do 17 hodin V PARKU U RADNICE V CHOMUTOVĚ. V sobotu od 14 hodin tam navíc své umění předvedou ledosochaři. Po oba dny posledního adventního víkendu pokračují na náměstí 1. máje vánoční trhy s kulturním programem ve stanu.

Také čtvrtou adventní neděli se můžete projít s průvodcem slavnostně vyzdobeným ZÁMKEM ČERVENÝ HRÁDEK. Připraveno je pět adventních prohlídek od 13 do 19 hodin, rezervace míst je nutná.

Netradiční čekání na Ježíška představuje NÁVŠTĚVA MUZEA ČESKOSLOVENSKÉHO OPEVNĚNÍ NA KOČIČÁKU U CHOMUTOVA. Jak vypadaly Vánoce v zákopech, se dozvíte během vzpomínkové akce v neděli 22. prosince od 10 do 15 hodin.

Adventní koncerty

Dva adventní koncerty Loutny české za doprovodu mluveného slova Františka Kreuzmanna ml. si můžete vyslechnout v Chomutově v neděli 22. prosince. První začíná v 15 hodin V GALERII LURAGO, druhý v 18 hodin v kostele svatého Ignáce. Další vánoční koncert se koná také V KOSTELE SVATÉ KATEŘINY, v sobotu 21. prosince od 10 hodin vystoupí sbor Na-Hlas.

Poslední adventní koncert zazní v sobotu 21. prosince ZÁMKEM V KLÁŠTERCI NAD OHŘÍ. Účinkují Denisa Birošová a Martina Švandrlíková a smyčcový soubor Cantabile Strings, začátek v 18 hodin.

V sobotu 21. prosince v 10 hodin si můžete přijít zazpívat koledy NA MÍROVÉ NÁMĚSTÍ DO LOUN. Doprovodí vás sbory Iluze a Senior Melody. •

Vánoční koncert Tria Cum Amore se bude v sobotu 21. 12. od 17 hodin konat V KOSTELE NANEBEVZETÍ PANNY MARIE V HORNÍM ROČOVĚ.

V KULTURNÍM DOMĚ V LUBENCI se koná vánoční koncert v sobotu 21. prosince od 19 hodin.

Štědrý den

• Okrašlovací spolek Budíček pořádá program nazvaný Vánoční tradice v kostele Jana Křtitele ve Vroutku. Začíná ve 13.30 hodin, od 15 hodin se koná svátost s otcem Alexandrem a pěveckým sborem Egeria. K dispozici bude také betlémské světlo.
• Žádný rok nemůže na Štědrý den chybět na zámku Červený Hrádek u Jirkova živý betlém. Poklonit Ježíškovi se můžete od 11 do 15 hodin, průvod vyjde každou celou hodinu. • Živý Betlém budou mít na Štědrý den i v Chomutově na náměstí 1. máje. Taktéž je otevřen od 11 do 15 hodin a doprovodí ho vánoční trh.
• V kostele svatého Ignáce na chomutovském náměstí 1. máje zazní o půlnoci Rybova Česká mše vánoční. Zpívá smíšený pěvecký sbor Hlahol za doprovodu Komorního orchestru města Chomutova.
• Ve sportovním duchu můžete prožít Štědrý den v Lounech. Na náměstí před radnicí startuje v 10 hodin Vánoční běh, kterému bude předcházet rozcvička. Startovné dobrovolné ve prospěch útulku v Jimlíně.
• Do kostela svatého Bartoloměje ve Smolnici na Lounsku si můžete přijít od 15 hodin zazpívat koledy.
• V kostele svatého Petra v Lounech koncertuje o Štědrém večeru pěvecký sbor Harmonie z Loun, začátek ve 21.30 hodin.

Vánoční svátky

• Pokud si budete chtít během svátků zasportovat, vydejte se 26. prosince ke KZ Orfeum v Kadani. V 10.30 hodin tam startuje Štěpánský běh v městském parku. Trasa měří 5,6 km a startovné je 30 korun.
• Vyrazit můžete také bruslit. Ledová plocha je zdarma k dispozici na Mírovém náměstí v Kadani. Otevřeno pro veřejnost je denně od 13 do 18 hodin, na Štědrý den a Silvestra od 10 do 15 hodin.
• Na svatého Štěpána pobaví návštěvníky KD Zastávka v Lounech pravidelné odpoledne s Lounskou třináctkou, začátek ve 14 hodin.
• Astronomická společnost Chomutov zve 26. prosince na vánoční setkání s pozorováním, které se bude konat od 18 hodin na louce u bývalého kina Oko v Lipské ulici.
• S Klubem českých turistů se můžete 26. prosince vydat na zříceninu hradu Pravda v přírodním parku Džbán. Setkání nazvané Kouzlo vánočního lesa se koná mezi 11. a 12. hodinou, vlak z lounského nádraží vyjíždí v 9.38 hodin.

Vánoční výstavy

• V Regionálním muzeu v Žatci si můžete až do konce roku prohlédnout vánoční výstavu betlémů, která nabídne množství ukázek betlémářské práce z mnoha materiálů, jako je vosk, dřevo, papír, sklo, sláma či perníkové těsto. Na Štědrý den můžete na tuto výstavu přijít od 13 do 17 hodin, o dalších svátcích je zavřeno.
• V kadaňském Františkánském klášteře bude i poslední adventní víkend otevřena výstava Kouzlo dřevěných hraček, která představuje tradiční výrobu v Krušných horách. Přístupné od 10 do 17 hodin.
• V Oblastním muzeu v Lounech připomíná vánoční dobu před 130 lety, kdy bylo muzeum založeno, výstava Čas radosti, rozmilosti. Přijít si ji prohlédnout můžete i na Štědrý den od 10 do 16 hodin, a to zdarma.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru