TIP NA VÍKEND: Živá kronika Mikulovic a Vernéřova přiblíží osudy zaniklých obcí na Klášterecku
loňský první ročník akce: FOto: Organizátoři
Co se chystá

Klášterec nad ohří - Již druhým rokem se bude konat akce, která přiblíží osudy zaniklých obcí na Klášterecku. Jedná se zejména o Mikulovice a Vernéřov, které musely ustoupit plánované výstavbě popílkoviště pro elektrárnu Prunéřov.

Z tohoto plánu nakonec sešlo, přišly změny nejen politické (po listopadu r. 1989), ale i technologické, a to odsíření. Obce už byly ale zlikvidované, ne však zcela. Zůstala kaplička u cesty mezi Kláštercem nad Ohří a Kadaní, nad níž se klene Mikulovická lípa, a také kostel sv. Mikuláše. Jeho obnovená kupole je vidět mezi stromy třeba od cesty z Chomutova do Klášterce nad Ohří, mezi poli a zalesněným návrším.

Kostel tak zůstal jako jisté memento, podobně jako v Mostě byl kostel Nanebevzetí Panny Marie po likvidaci historické části města přesunut na kolejích, tak tady byl ponechán na místě. V krajině plné stromů a dnes již jen občas viditelných zbytků původních domů. Zůstal i původní hřbitov kolem kostela, který je upraven v pietní místo, dávno se tu již nepohřbívá, většina hrobů byla odvezena jinam. Převládá tu přírodní ráz krajiny i určitá kultivovanost místa, o kterou se stará kadaňská farnost. A právě ve spolupráci s farností tu za finanční podpory města Klášterce nad Ohří pořádá paní Vlasta Fišrová kulturní akci, která připomíná historii místa, a příchozím dává zažít zdejší genius loci.

Abyste se sem dostali, musíte ujít aspoň pár metrů pěšky, když necháte své auto u silnice pod mírným vrškem, nebo se vydáte i delší pěší cestou třeba právě z Klášterce nad Ohří nebo Kadaně. Hendikepovaní mohou přijet osobním autem až před kostel. Je možné přijet i na kole.

Vloni přenesla paní Fišrová výstavu o historii obcí a přidala k ní i vyprávění architektů Jaroslava Pachnera a Ladislava Komrsky o tom, jak je kostel, který pochází ještě z období gotiky, cenný, letos bude v kostele výstava několika výtvarníků, kteří mají vztah k tomuto regionu. Zanechali tu již viditelnou stopu - grafik, malíř a sochař Herbert Kisza z Kadaně, malířky Marie Svobodová a Naďa Hoštová z Chomutova, či se ve své tvorbě dotkli duchovních témat jako například příležitostný malíř Zdeněk Fišr z Chomutova. Svou tvorbu představí i Jitka Větrovská z Klášterce nad Ohří, která tvoří pastely se vsazenými minerály z Krušnohoří. Tato tvorba byla oceněna certifikátem Regionální produkt Krušnohoří.

Akce s názvem Živá kronika Mikulovic a Vernéřova se koná v sobotu 27. července od 10 hodin. V úvodu zazpívá skladbu Ave Maria studentka konzervatoře Martina Heroldová z Kadaně, a po krátkém představení vystavujících výtvarníků promluví studenti z kláštereckého gymnázia, kteří se věnují sběru vzpomínek pamětníků. Představí tak svůj projekt, který začal vznikat před rokem. Literátka Markéta Kurešová přečte svou povídku, která souvisí s hledáním a nacházením pokladů zdejšího kraje.

Od 12 hodin zde bude i výtvarná dílna Nadi Hoštové pro malé i velké. A na závěr odpoledního programu přijedou hudebníci z Perštejna, a to Janek & kapela. Poté pan farář Josef Čermák pronese závěrečné duchovní slovo a požehná nám na cestu.

Občerstvení v podobě jídla a pití si raději vezměte s sebou, i když pořadatelé chystají na 12 hodinu menší posezení v trávě před kostelem, nejedná se totiž o hlučnou komerční akci s prodejními stánky. A možná i o to cennější, pro vnímavější návštěvníky. Přijeďte a uvidíte. Vstupné je dobrovolné.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru