Jak se obnovují v Krušných horách vzácná rašeliniště? Přijďte se podívat na výstavu do Krytu
Ilustrační foto Zdroj:CC0
Co se chystá

Klášterec nad Ohří - V klášterecké galerii Kryt začíná v pátek 7. června další výstava, tentokrát s názvem Vrchoviště překračují hranice. Vernisáž se uskuteční výjimečně už v 16:00 hodin a představí vzácný biotop krušnohorských rašelinišť ve fotografii, živých exponátech, historických nářadích a dermoplastických preparátech.

Krušné hory nejsou jen lesy a pastviny. Velkou část území tvoří jedny z nejzachovalejších rašelinišť v České republice. Funkce rašeliniště a jeho hodnota je z pohledu výskytu ohrožených druhů rostlin a živočichů, stejně tak z pohledu vodohospodářského i lesnického, opravdu významná.

Státní podnik Lesy ČR se společně se státními lesy Sachsenforst v Německu a dalšími partnery zapojil do významného projektu, který přispěje k ochraně a obnově rašelinišť v Krušných horách. Konkrétně jde o oblast mezi saským územím Kühnhaide/Satzung a českou Horou Svatého Šebestiána v Ústeckém kraji. Na tomto území budou postupně do konce roku 2020 postaveny přehrázky pro zadržení a svedení vody zpět do rašelinišť. Obnovení rašelinišť přispěje k zachování důležitého životního prostoru ohroženého tetřívka obecného.

Lesní správa Klášterec propojila s polesím Marienberg svět krušnohorských rašelinišť v putovní výstavu, která představí laické veřejnosti vznik, vývoj, lidské zásahy a pomoc pro narušená krušnohorská vrchoviště.

Společně s výstavou věnovanou prostředí rašelinišť vyhlásil Státní podnik Sachsenforst fotografickou soutěž na www.moorevital.sachsen.de.

0606plakat

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru