Žatec - Velká kulturní událost se blíží! Již v sobotu 25. května můžete zažít jednu z nejznámějších českých oper, Smetanovu Libuši, v hlavní roli s pěvkyní, která vystupuje na světových operních scénách včetně milánské La Scaly, londýnské Covent Garden a Metropolitní opery v New Yorku, Evou Urbanovou. Odehraje se v sobotu 25. května od 21 hodin v letním amfiteátru ve Vrchlického ulici v Žatci.

Vjem skvělé opery umocní ještě víc hvězdné nebe nad hlavou a okolní přírodní prostředí, kdy není výjimkou, že aktéry děje uvidíte i jinde než na pódiu. Opera bude adaptována na dvě dějství, kromě úžasné Evy Urbanové zapějí a zahrají členové sboru Severočeského divadla v Ústí nad Labem, pod taktovkou dirigenta Milana Kaňáka.

Délka představení je v prvním dějství 1 hodinu 15 minut, následovat bude třiceti minutová přestávka, druhé dějství bude pokračovat 1 hod 35 minut.

Libuše není jen vrcholnou slavnostní operou, nýbrž představuje také významný symbol české národní kultury. Bedřich Smetana dokončil tuto operu v roce 1872, na jevišti však zazněla až o devět let později při prvním otevření Národního divadla. Toto dílo je určeno především pro slavnostní příležitosti a i dnes je v Národním divadle uváděno pouze ve významné dny a o státních svátcích.

Smetana v něm mistrovsky zpracoval mytický příběh o bájné české kněžně a sporu dvou bratří, ústící v akt smíření a obraz věštby radostné budoucnosti českého národa. Libuše je nerozlučně spjata s moderními českými dějinami i dějinami nejen Národního divadla, kde mnohokrát v minulosti zazněla jako dílo zcela mimořádné svým humanistickým a společenským poselstvím. V Žatci je opera uvedena v rámci vyvrcholení oslav 170 let tamního divadla.

Pořadatelem Open air opery je Městské divadlo Žatec. Zpěv - LIBUŠE : Eva Urbanová, PŘEMYSL : Richard Haan,CHRUDOŠ : Zdeněk Plech, ŠŤÁHLAV : Jan Ondráček, LUTOBOR : Pavel Vančura, RADOVAN : Martin Matoušek, KRASAVA : Valeria Vaygant, RADMILA : Alžběta Vomáčková.

Pokyny organizátora akce:

Areál letního kina se otevírá pro veřejnost v 19 hodin, uzavřen bude ve 3 hodiny následující den. Pokladna na místě bude otevřena ve 13 hodin uzavřena ve 21:30 hodin.
Představení se koná i při nepříznivém počasí (mírný déšť, chlad, apod.). Začátek představení může být s ohledem na počasí posunut až o 30 minut. Bude-li představení zahájeno, vstupné se nevrací! Upozorňujeme, že v případě špatného počasí (deště) je zakázáno ukrýt se pod převisem střechy před jevištěm.

Představení se ruší při výrazně nepříznivém počasí (silný déšť, bouřka, vítr apod.). Definitivní rozhodnutí o zrušení představení bude vydáno pořadatelem akce MěD Žatec až těsně před začátkem představení. Vstupné za zrušené představení je možno obdržet v plné výši oproti vráceným vstupenkám v místě jejich nákupu. Nárok na vrácení vstupného je třeba uplatnit do 14 dnů od zrušení představení. Do oploceného areálu amfiteátru je zakázáno vnášet a používat deštníky.

Návštěvníkům se doporučuje teplé oblečení, při deštivém počasí budou na místě k zakoupení pláštěnky. Pro komfortní sezení lze zakoupit pěnové podsedáky. Na lavičkách v hledišti platí zákaz kouření i pro elektronické cigarety. Během představení je zakázáno používat fotoaparáty, videokamery a jiné záznamové prostředky. Do areálu je zakázán vstup domácích zvířat.

Pro vozíčkáře a doprovod je vyčleněno 6 míst na představení. Na návštěvu diváka s vozíkem je nutné upozornit při nákupu vstupenek. Pro diváky jsou k dispozici kamenné a mobilní toalety v areálu amfiteátru včetně bezbariérových. V areálu bude pro návštěvníky připraveno občerstvení včetně nápojů. V okolí areálu jsou k dispozici parkovací místa pro osobní automobily. Držitelé vstupenek mohou zaparkovat i v uzavřené ulici Vrchlického před letním kinem.

Pro držitele vstupenek jsou připraveny následující „bonusové“ produkty:

Chrám chmele a piva vás zve do svého areálu, zde můžete absolvovat prohlídku expozicí u Majáku nebo v Galerii Sladovna, ochutnat pivo LIBUŠE uvařené k této příležitosti, zdarma si vyšlápnout Chmelový maják nebo navštívit naší Restauraci a Pivovar U Orloje a ochutnat místní speciality.

Chmelařské muzeum Vás zve od 10 – 18 k návštěvě expozice, návštěvníci, kteří se prokáží vstupenkou na open air operu LIBUŠE, mají vstup do Chmelařského muzea zdarma.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru