Ústecký kraj – Mají mohutné kožichy, jedinečné děsivé masky. Někteří svírají trojzubce, občas vyšlehne i plamen. Tohle nejsou normální čerti. Tohle jsou krampusové. A jejich obliba u nás roste. Odpovídá tomu i počet předvánočních show, na kterých se ukáží. Tady je jejich přehled v nejbližším okolí.

krampus

Kadaň a Vejprty - 26. listopadu

Jako první se na Krampus show mohou těšit v Kadani a Vejprtech. V obou městech budou čerti součástí zahájení adventních oslav a rozsvěcení stromečků už 26. listopadu. V Kadani se na ně těšte od 13.30 do 14.30, ve Vejprtech od 17.30 do 19 hodin.

Žatec - 4. prosince

Zdaleka největší show bude pravděpodobně v Žatci. Krampusáci tam vloni dokázali přitáhnout na náměstí tisíce a tisíce lidí. Ostatně, podívat se na to můžete i v našem videu pod článkem. Průvod čertů, démonů a pekelných bytostí se uskuteční na náměstí Svobody 4. prosince. Těšit se můžete na nové čerty z Čech i Rakouska. V programu vystoupí také Carpatía Castle, gothic rock z Mostu. Začíná se v pět odpoledne a připravte se na tříhodinový nářez.

Chomutov - 10. prosince

Peklo čeká i na Chomutov, a to 10. prosince. Nejprve od 16 do 17 hodin v atriu SKKS, od 17 do 18 hodin potom na náměstí 1. máje.

Most - 17. prosince

Premiérově bude Krampus show v Mostě. V sobotu 17. prosince navštíví Most věhlasná skupina Krampus-Čerti ze severu. Nic podobného Most ještě nezažil, a tak si to nesmíte nechat ujít. První hodinku, přibližně od 17. hodiny, se budou pekelníci pohybovat po náměstí, po malé pauze se potom přesunou do vedlejšího obchodního centra, kde bude také focení

Kdo jsou krampusové?

Krampus je alpským strašidlem, označuje rohatou antropomorfní figuru, která v rakouském a jihoněmeckém folklóru odpovídá českému čertovi, průvodci sv. Mikuláše. Starověká tradice Krampusu se z rakouských Alp postupně rozšířila do celého Rakouska a postupně i do okolních států – Německa, Slovinska, Maďarska, severní Itálie a Chorvatska. Jméno Krampus vzniklo z rakouského „krampas" označujícího něco neživého.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru