Most – S modelařinou začal Josef Hrdlička před dvěma lety. Rádiově řízeným modelům propadl natolik, že na červenec chystá u Prioru velkou přehlídku zmenšenin nákladních aut, pracovních strojů, silnic a staveb okolo nich. Přijedou desítky podobně naladěných nadšenců. A veřejnost bude mít vstup zdarma. Víceméně vše financuje Josef Hrdlička sám ze svého soukromého rozpočtu.

Propracovaná hasičská stanice. Foto: archiv Josefa Hrdličky

Kdo přijde 23. července na prostranství vedle Prioru u Hospůdky 2, bude moci pozorovat, jak se po dráze prohání mnoho kamionů různých značek, hasičská technika, celní správa, policie, záchranná služba, osobní auta, zemědělská i vojenská technika a další rádiem řízené (RC) modely. Zatím je přihlášena desítka vystavovatelů, takže určitě uvidíte minimálně stovku aut.

Josef Hrdlička se zápalem ukazuje snímky z podobných srazů a prezentačních akcí. Všechny modely vás ohromí originalitou, vynalézavostí a důvtipem modelářů. „Tím se čeští modeláři liší od těch zahraničních. Mnoho doplňků si vyrábějí sami a nekupují je. Jsou za tím hodiny práce, pilování," říká modelář. Ušetří tím významné částky, ale hlavně mohou tak při svém koníčku strávit více času a na výsledek mohou být o to víc pyšní. „Je to radost, když potom vidíte, jak se to dětem líbí," dodává.


1. MOSTECKÁ AKCE RC-MODELŮ

  • 23. července 2016
  • Od 10 – 17 hodin
  • V Mostě u Prioru
  • Akci pořádá Josef Hrdlička s podporou OD Prior a Hospůdka 2

Když se zadíváte na některé fotky, stěží vyobrazená auta rozpoznáte od těch opravdových. Je to i díky měřítkům vozů. Ty jsou vyrobené v poměrech 1:14, 1:16 nebo 1:10. A makety jsou také plně funkční. Světla svítí, auta vydávají zvuky jako opravdová, Silnice s infrastrukturou není nijaká malá záležitost. Modelová vozovka zabere plochu až 10 na 20 metrů.

A protože to bude pro příchozí opravdu zážitek, připravil si Josef Hrdlička i něco pro děti. „Aby si mohli vyzkoušet řízení modelů, bude pro ně připravená zóna, kde to půjde," vysvětluje. A jestli si myslíte, že se na podobné akci nemohou bavit ani zástupkyně něžného pohlaví, potom se možná pletete. Propracované detaily, na kterých vidíte třeba restauraci s televizí, bufet na parkovišti, garáže s osvětlením či stavebniny s jednotlivými miniaturními pytli s cementem, nadchnou i ženy. Do modelařiny už byla ostatně zapojena i přítelkyně se synem. Dostala od něj dárek v podobě modelu karavanu. I ten u Prioru 23. července uvidíte. „Jednou chceme opravdový, tak někde začít musíme," směje se modelář.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru