Řezbářské sympozium v Kadani končí. Přijďte si prohlédnout nádherné dřevěné úly a ochutnat med
Foto z řezbářského sympozia poté, co se přesunulo na Mírové náměstí. Zdroj: facebook/ Městské muzeum v Kadani
Co se chystá

Kadaň - Přijďte se podívat na výsledky několikadenního řezbářského sympozia s názvem Včelařská galerie Krušných hor, při němž během tohoto týdne čtyři čeští a tři němečtí řezbáři vyrobili v areálu Františkánského kláštera a na kadaňském náměstí sedm klátů (dřevěných úlů) s včelařskými a krušnohorskými motivy. Akce začíná na Mírovém náměstí v Kadani se v sobotu 18. srpna v 17.00 hodin.

Včelaření a předtím brtnictví má v Krušných horách dlouhou tradici po obou stranách hranice. Mezičlánkem mezi středověkým získáváním medu a moderním včelařením byly kláty (dřevěné špalky se stříškou) a slaměné košnice. Kláty byly často umělecky pojaté. Kláty, které vyrobili čtyři čeští a tři němečtí řezbáři, budou sloužit jako rozebíratelné, zezadu přístupné úly a budou dlouhodobě vystaveny ve Františkánské zahradě v Kadani vedle již fungujících klasických včelích úlů. Včelařská galerie pod širým nebem bude doplněna o model dělitelného slaměného úlu, který vytvořil Johann Nepomuk Oettl, a pozorovacím úlem, který by sloužil jako ukázka života v úlu pro veřejnost.

Na výstavě si budete moci prohlédnout výsledky práce Herberta Kiszy (Kadaň), Jitky Kůsové (Klášterec nad Ohří), Josefa Švancara Šporgyho (Boleboř), Jaroslava Stejného (Jirkov), Paula Brockhageho (Aue), Thomase Suchomela (Altenberg) a Jörga Seiferta (Annaberg-Buchholz).

V neděli 19. července vás navíc čeká včelařské setkání plné přednášek o včelařství i ochutnávek kadaňského medu se závěrečným kláním o Oettlovu cenu za nejlepší med Kadaňska.

1808plakat

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru