Klášterec nad Ohří - Klášterecká galerie Kryt nyní představuje tvorbu Marka Brodského, kterého neprávem známe hlavně jako herce. Přitom se celý život věnuje výtvarné tvorbě, ať už to byla krátce po studiu animované tvorby na FAMU práce ve studiu Bratři v triku či ilustrování knížek, tak v současné době to je volná tvorba.

Autogramiáda Marka Brodského. Foto: Zdeněk Fišr

„Ta věc je tak citlivá, že přesahuje moje formulační schopnosti,“ říká Marek Brodský. Nerad o svém malování veřejně mluví, má v sobě jistou plachost. A jeho obrazy ani žádné slovní výklady nepotřebují. Vidíme na nich náhrobky ve svěží zeleni, postavičky hudebníků z pohřebních průvodů, zpívají ptactvo i mrouskající se kočky.

Tématem posledních věcí člověka probleskuje místy i humor, svou poetiku má Brodského chvílemi až dětský rukopis. Hraje si i se slovními hříčkami typu jak si pejsci „oříšci“ lámají hlavu nad překladatelským oříškem. Navazuje tak i na své textařské období, kdy působil v kapele Nahoru po schodišti dolů band.

Marek Brodský je renesanční osobností, kterou nyní můžeme lépe poznat v galerii Kryt až do 31. května. Otevřeno je denně od 9 do 17 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru