Most - Dne 14. května uplyne 700 let, kdy se narodil Elišce Přemyslovně a Janu Lucemburskému jedenáctý český král, později římsko-německý král a císař římský, Karel IV. Karel IV, byl osobním vládcem všech království Svaté říše římské. Celý letošní rok se nese ve znamení oslav této důležité postavy naší i světové historie a město Most nebude výjimkou. Přinášíme plán místa, kde a co najdete, a také podrobný program.

0605kelti02

V sobotu 14. května se uskuteční velkolepá oslava na počest Karla IV. v areálu u mosteckého děkanského kostela, ale slavit se bude také svátek Beltain, který oslavuje příchod jara a tepla a slaví se na počest keltského boha Belena a také na oslavu ohně a léčivých vod. Akce, která nás vrátí do historie naší země, nese název Od Keltů po Otce vlasti.

„Naší ambicí je, aby se tato akce stala jednou z nejvýznamnějších kulturních a společenských akcí našeho města. Doufáme, že se všichni budou velmi dobře bavit, prožijí nezapomenutelný den plný dobré zábavy, a přitom se dozví a uvidí i spoustu zajímavostí a na chvíli se přenesou do historie," uvedla Alena Sedláčková, tisková mluvčí Magistrátu města Mostu.

Středověká vesnice

U děkanského kostela v okolí rybníka vyrostou dvě vesnice, jedna středověká a druhá keltská. V té středověké se přemístíte pomyslnou bránou časoprostoru o stovky let zpět do dob středověku, okusíte atmosféru této doby, kterou umocní rytířský tábor s vystavenými dobovými zbraněmi, středověké tržiště, řemeslné dílny pro dospělé i pro děti. Zažít tu budete moci utkání slavných rytířů v rytířském turnaji na koních, chybět nebude šermířské vystoupení, atmosféru umocní svoji hudební produkcí dobová kapela a vystoupení dobových tanečníků. Zahraje pouliční divadlo, představí se různí středověcí kejklíři, dech vám na chvilku zastaví vystoupení provazochodce a nad hlavami se vám proletí draví ptáci, které přivezou sokolníci. Do umění výcviku okřídlených dravců se budou moci zapojit i samotní diváci.

Keltská vesnice

O den dříve, v pátek 13. května můžete v odpoledních hodinách u kostela být přítomni ukázky stavby táborů Germánů, Římanů a Keltů dle dobových pravidel a zvyklostí, po jejímž ukončení bude následovat koncert keltské hudby Jolly Buskers. V sobotu 14. května pak dobovou atmosféru doplní keltská vesnice, s ukázkami řemesel z dob Keltů, představí se vám lukostřelci, jezdci na koních stepního plemene jízdou bez sedla. Zažijete tu i malou a velkou bitvu Keltů, rituál Beltain, tedy druidův obřad za použití velkých ohňů. Poznáte, jak se vyrábělo sklo ve starověku, uvidíte výzbroj a výstroj římských legionářů s ukázkou boje X legio, zjistíte, jak se vyvíjely zbraně od dob pravěku až po starověk, uvidíte ukázky výcviku a taktiky římských legionářů a chybět nebudou ani germánští válečníci.

V neděli 15. května v dopoledních hodinách bude probíhat bourání táborů dle dobových pravidel, které můžete opět sledovat.

Současnost

V těsné blízkosti kostela bude připraveno oddechové centrum současnosti. Zde bude místo pro současné stánky s občerstvením a jiné prodejce, kteří tak nebudou narušovat dobově laděné akce k oslavám Karla IV. a svátku Beltain. Středem oddechového centra bude podium, jež bude sloužit dětskému publiku po dobu konání oslav. Dětský program se skládá z interaktivních cca dvaceti až čtyřicetiminutových vstupů charakteru pohádky, např. Otesánek, Černá rodinka, Obludárium. Součástí těchto vstupů budou obří třímetrové loutky a v blízkosti podia obří loutka vyvolávače programu. Dětský program je připraven v době od 10 do 18 hodin.

0605kelti03

Od Keltů po Otce vlasti - kdy a kde?

Hlavní program akce Od Keltů po Otce vlasti proběhne v okolí mosteckého děkanského kostela u rybníčka u kostela a vpravo od nové komunikace ve směru k jezeru Most, a to v sobotu 14. května v době od 10 do 20 hodin, ale nepřehlédněte i páteční program a nedělní veřejné bourání táborů. Středověkou kulisu akce bude zajišťovat profesionální umělecká a produkční agentura Armiger. Celým dnem bude provázet moderátor. Kostel Nanebevzetí Panny Marie a také kaple budou po oba dva dny konání akce otevřeny do 18 hodin, věž kostela bude přístupná až do 20 hodin, obojí za zvýhodněné vstupné. Městské divadlo v Mostě dodá 10 kostýmů z hry Noc na Karlštejně, které budou po dobu akce vystaveny v kapli.

A ještě praktická připomínka: Nezapomeňte si s sebou vzít deky na sezení v trávě nebo skládací židličky.

0605kelti04

0605kelti05

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru