Zveme na okresní dožínky: Chasa předá hospodáři věnec na začátku září ve Vrskmani
Ilustrační foto: CC0
Co se chystá

Chomutov - Obžínky, homola, dóženek, dožatá… Taková a mnohá další pojmenování dostal svátek, který u nás zdomácněl pod názvem dožínky.

Poslední snop obilí sklizený na konci léta z pole byl odjakživa důvodem k radosti. Oslavy, které následovaly, provázelo veselí a také spousta skvělého jídla. Podobné slavnosti se konaly odjakživa po celém světě v zemědělsky zaměřených zemích a vždy byly oslavou úspěšné sklizně a poděkováním přírodě za poskytnutou úrodu. Opulentním hostinám a radovánkám ale předcházely dny naplněné těžkou fyzickou prací, trvající doslova od slunka do slunka. Není tedy divu, že konec takové dřiny a její výsledky museli lidé pořádně oslavit.

K tradičním zvykům patřilo odvážení posledního snopu obilí z pole, pletení dožínkového věnce a jeho předání hospodáři. Následovala bohatá hostina s hudbou a tancem, na niž se chasa těšila po celý rok.

Připravovaly se především moučné pokrmy, protože různé druhy obilí byly symbolem blahobytu. Lidé také věřili, že jim zajistí dostatek úrody při příští sklizni. Například dožínkový věnec upletený z obilí a zdobený barevnými stuhami si věšeli nad hlavní vchod do stavení, o Vánocích si jím zdobili prostřený stůl a na jaře zrnka z něj přimíchávali do osiva pro příští setbu.

A na jakých specialitách si naši předci o dožínkách nejraději pochutnávali? Tradičně se pekl sladký dožínkový snop z kynutého těsta jako symbol konce žní. V každé chalupě hospodyně připravovaly koláče a vdolky, stoly se prohýbaly pod vonícími drůbežími pečínkami (tradičně se pekly husy a kachny) a pilo se dožínkové pivo.

1408dozinkytext

MAS Sdružení Západní Krušnohoří ve spolupráci s obcí Vrskmaň a Okresní agrární komorou Chomutov se rozhodly připomenout tento starý zvyk. Okresní dožínky na Chomutovsku se v možnostech současné doby uskuteční ve Vrskmani v sobotu 1. září 2018. Sjede se sem zemědělská technika, historická, starší, novější i nejnovější, z celého okresu, aby chasa předala hospodáři v 16 hodin dožínkový věnec.

První stroje vyjedou z Račetic a Kadaně směrem do Března. Tam se k nim přidají další a z Března vyjedou společně ve 14 hodin. Postupně se k nim budou připojovat další v Údlicích (odjezd ve 14:30), Všestudech (odjezd v 15:00), Strupčicích (odjezd v 15:15) a Okoříně (odjezd v 15:30). V 15:40 dojedou do Vrskmaně ke sportovnímu areálu. Zde se přidají koně a společnou cestou projedou celou ves, aby dojeli v 16 hodin zpět na sportovní areál. Zde již bude čekat hospodář, kterému bude předán dožínkový věnec.

Následovat bude zábava a dožínková hostina (grilované sele, kotlíkové specialitky a další pochutiny, sladké dobroty z kynutého těsta atd.) za doprovodu kapely Country 5 (od 15 do 18:50 hodin) a Elegance (od 19:10 do 24 hodin). Kdo by se chtěl s technikou přidat do dožínkového průvodu, je samozřejmě zván. Doprovodný program pro děti v podobě skákacího hradu i dospělé – ukázky historické techniky bude v průběhu celého odpoledne.

Vstup se neplatí. Všechny časy jsou orientační.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru