Ústí nad Labem - Repliky legionářských vagonů z let 1918-1920, kdy českoslovenští legionáři ovládli Sibiř, jsou k vidění až do 5. května na ústeckém vlakovém nádraží Západ.

Replika legionářského vlaku. Foto: Československá obec legionářská

Legiovlak, neboli legionářské muzeum na kolech, čítá dvanáct rekonstruovaných vagonů, ve kterých se ukazuje život a boj legionářů na Transsibiřské magistrále během 1. světové války.

Ústecký kraj je třetím krajem, který na své pouti Legiovlak navštívil. Projekt Československé obce legionářské připomíná 100. výročí boje československých legií za samostatný stát. Souprava historických vagonů, která vznikla za podpory Ministerstva obrany a mnoha dalších institucí, projede do roku 2020 celou Českou republiku a již zavítala i na Slovensko.

"V Ústeckém kraji bude Legiovlak vůbec poprvé. Kromě Ústí nad Labem navštívíme také Teplice a Chomutov. Vlak s posádkou bude ve vašem regionu tak trávit celý měsíc. Význam legionářů pomalu upadá v zapomnění, ale právě v pohraničí sehráli velmi výraznou roli po vzniku republiky, protože jako spolehliví občané byli často příslušníky bezpečnostních sborů, četnictva a finanční stráže, která hlídala hranice republiky," řekl Jiří Charfreitag, tajemník Projektu Legie 100.

Expozice Legiovlaku je přístupná zcela zdarma každý všední den od 8 do 18 hodin a o víkendech od 9 do 18 hodin. Komentované prohlídky s průvodcem začínají každý den od 13 hodin a opakují se v pravidelných hodinových intervalech. V krajském městě se Legiovlak zdrží do 5. května. Od 6. do 14. 5. bude souprava v Teplicích a od 16. do 22. 5. v Chomutově. Další informace najdete na webu www.legiovlak.cz.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru