V hlavní roli čaj. V Kadani se v sobotu koná už druhý ročník Festivalu čajových nadšenců
Ilustrační foto Zdroj: CC0
Co se chystá

Kadaň - Po loňském úspěšném prvním ročníku se v Kadani bude tuto sobotu konat už II. ročník Festivalu čajových nadšenců s tématem čajové kultury Japonska. Akce začíná v 10.00 hodin na Studentském náměstí.

Festival čajových nadšenců je jednodenní akce určená milovníkům čaje, nadšeným amatérům i profesionálům, jakož i široké veřejnosti. Dnem konání je sobota 21. července (od 10:00 do 18:00), místem pak Studentské náměstí v Kadani. Součástí akce bude bohatý kulturní program, stánek s občerstvením s nevšedními dobrotami, výstava tušové malby a kaligrafií Jiřího Straky na kadaňské radnici.

V rámci festivalu proběhne i soutěž čajových amaterů – nadšenců, ti budou tvořit hlavní gro festivalu. Účastník si přinese své čajové nádobí, čajové moře či tác a termosky a bude v poklidu připravovat čaj pro sebe a hosty. K dispozici bude horká voda ve várnicích. Čaj dostane v čajovně Kašmír nebo si po dohodě s organizátory, může vzít i čaj vlastní (jde o to udržet jistý standard kvality).

Profesionálové mohou čaj nabízet, prezentovat, připravovat i prodávat, nemohou se však zúčastnit soutěže. Návštěvníci festivalu mohou libovolně ochutnávat a popíjet čaj, a to zcela zdarma. Mohou také hlasovat pro jednoho z účastníků podle toho, jaký čaj jim chutnal nejvíce. Výhrou bude samozřejmě kvalitní čaj.

PROGRAM FESTIVALU

Čajovna Kašmír pro vás nachystá zdarma ochutnávku špičkových japonských čajů z prefektury Shizuoka z rodinné firmy Yamadaien z Fuji city od pana emeritního profesora Watanabe a paní Miyako Umezawa.

Účinkující

Marek Kimei Matvija
Mistr hry na původně japonskou flétnu shakuhachi [šakuhači

Markéta Franová
Tanečnice Markéta Franová ze souboru Trn v oku předvede japonský tanec inspirovanýc tradičními japonskými tanci

Skupina Gorin
Uvidíte souboje samurajů se zbraněmi a můžete také vyzkoušet samurajský výcvik a obléci si brnění (cca 50kg) nebo se naučit plést šňůry.

Hakuzan dojo

Uvidíte ukázky Tameshigiri – sekání rohoží. Technika slouží k testování meče a schopností bojovníka. Jakub Zeman také povede krátký kurz tvůrčího psaní haiku – formy krátké básně

Mitsu Izumi dojo
Ukázka ju jutsu – bojového umění samurajů tradiční školy z 16. století. Ju jutsu je forma boje beze zbraně nebo s krátkými zbraněmi. Obsahuje techniky hodů, páčení, škrcení a také techniky úderů a kopů

Jan Hála
Člen Dobré čajovny na Václavském náměstí a student tradiční čajové školy Urasenke provede dvě tradiční formy japonského čajového obřadu – Chanoyu a Senchado.

Zdeněk Hladík
Hráč na tradiční indický strunný nástroj sitár, hang drum a fujaru. Uslyšíme rágy – skladby, pěvně dané formy kompozice tónů s dodatečným prostorem k improvizaci

Trio Romanovská Tichý Hrubý
Hudební uskupení volně improvizující na pomezí jazzu a vážné hudby

Jiří Straka 
Výstava tušové malby a kaligrafií sinologa a malíře Jiřího Straky na kadaňské radnici

Česká asociace Shogi
Budete moci vyzkoušet japonskou formu šachů. K dispozici budou tři šachovnice a instruktor, který vám vše objasní a předvede.

 Občerstvení

Cukr, káva, limonáda (Kadaň) – těšit se můžete na sladké i slané dobroty, domácí limonády a kvalitní kávu
Dobré jídlo světa Evy (Mariánské Lázně) – ochutnáte kuchyni orientu - Dhál, dvě polévky a obložené Samosy – plněné placky

Tržnice

Budete moci zakoupit čaje, čajovou keramiku, šperky, hrnky s automatickou kresbou a mnoho jiného užitečného zboží

Hlavním pořadatelem festivalu je Čajovna Kašmír Kadaň.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru