Chomutov - Snad všichni si rádi prohlížíme staré fotografie, které symbolicky zastavily čas v určité chvíli. Zaznamenaly tak situace, které jsou již minulostí a zároveň vzpomínkou na prožitý čas. Na takových snímcích dnes rádi porovnáváme, co vše se od doby jejich pořízení změnilo. A právě o tom je výstava Klášterecké retro, kterou zapůjčenými snímky sestavili klášterečtí občané, a to buď přímo fotografové či jejich příbuzní a známí.

Jedna z fotografií na výstavě. Zdroj: Město Klášterec nad Ohří

Výstava fotografií z let 1945 – 1989 začíná 8. ledna 2016 od 17 hodin vernisáží v galerii Kryt, kde bude i pokřtěn kalendář města, který je založen právě na porovnání snímků z klášterecké minulosti s kláštereckou současností.

Řemeslný um a zároveň určité umělecké cítění projevoval při svém fotografování v ulicích Klášterce nad Ohří pan Zdeněk Beneš, jehož působivé fotografie tvoří podstatnou část výstavy, a také Svatopluk Šrám, který předával své zkušenosti v kláštereckém fotokroužku při kulturním domě. Díky panu Benešovi máme fotograficky zaznamenanou řadu kulturních a sportovních akcí a třeba také pracovní prostředí tehdejšího ZKL. Pan Svatopluk Šrám fotografoval přírodu i nejrůznější akce na veřejnosti. Zajímavé snímky zapůjčil i pan Jiří Povolný, Zdeněk Wohlstat a Vladimír Dušek.

Velmi kvalitní fotografie, které mají dnes i nespornou historickou hodnotu, do fotografické přehlídky zapůjčila paní Jarmila Řeháková. Její maminka svým fotoaparátem v letech 1945 – 1949 zachytila nejen tehdejší děti, které jdou v průvodu na „boží tělo“, což je dnes již polozapomenutý náboženský svátek, ale zároveň zaznamenala podobu části tehdejšího náměstí Dr. E. Beneše, kde například bývala prodejna Baťa. Také další dnes již neexistující obchody a provozovny služeb můžeme vidět na snímcích prvomájových průvodů, které navíc svou atmosférou a množstvím lidí na nich budou pro dnešní mladší generaci něčím již neznámým.

Určitě zaujmou i fotografie veřejného nacvičování sestav tělovýchovných spartakiád, které se odehrávalo na travnatých plochách dnešních sídlišť. Tyto snímky zapůjčila paní Jaroslava Janoušková. Díky fotografiím od paní Kolářové si zas připomeneme, jak vypadalo hřiště na místě dnešního autobusového nádraží, kde se v r. 1955 nacvičovalo spartakiádní vystoupení žen či hrály fotbalové turnaje.

Řadu snímků, které dokumentují stavební proměny města v 60., 70. a 80. letech, poskytl pan Jaroslav Krejsa. Všem zapůjčitelům patří dík za to, že se zapojili do této společné výstavy, která připomene Klášterec v dobách našeho vlastního mládí či aktivního života našich rodičů a možná i prarodičů. Přijďte se podívat na Klášterecké retro do galerie Kryt a zároveň do městské knihovny, kde bude část výstavy také instalována.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru