Chomutov - Unikátní výstavu reflektující nástěnné umění z éry socialismu v Ústeckém kraji přivítá 26. prosince v 19:00 bývalá provozovna pohřebního ústavu v Chomutově (Palackého 3962).

Občanské sdružení Kuprospěchu už od roku 2007 pořizuje fotky mozaik, reliéfů a jiného nástěnného umění, které lze ještě najít ve veřejném prostoru severočeských měst. Souborná výstava Střepy rozkvětu a stejnojmenná publikace jsou důležitým milníkem v úsilí celého realizačního týmu a fotografa Miloše Štáfka.

Projekt mapuje díla z nedávné historie, jimž se nevěnuje prakticky žádná pozornost a která často bezdůvodně zanikají, ať již působením času, vandalů nebo jsou necitlivě nahrazena novými fasádami. Projekt si neklade žádné politické poselství, jeho výstupem není ani hodnocení děl z hlediska umělecké kvality. „Jde o zanechání komplexního svědectví o specifickém architektonickém a uměleckém fenoménu své doby. Fenoménu, který je neopakovatelný již jen díky svému rozsahu, když alespoň v dohledné budoucnosti rozhodně nelze očekávat tak masivní investici do umění jakožto nedílné součásti moderní výstavby,“ uvedl k tomu Petr Karásek, jeden z autorů projektu a zároveň aktivní „lovec mozaik“.

Na vernisáž bude od 21:00 navazovat afterparty v blízkém Café Rouge.

Projekt byl finančně podpořen Ústeckým krajem a Statutárním městem Chomutov.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru