Kadaň - Vážení přátelé kultury, koncem září se pomalu dostáváme zpátky do formy, takže jenom dneska Vás čekají 3 akce (a do úterý pak dalších 5), ale nebojte – jsou rozložené tak, že všechno můžete stihnout.


divadelní hra Večírek

Zítra jste všichni velmi srdečně zvaní na vinobraní, v noci z neděle na pondělí pak nezapomeňte přijít sledovat nejen úplné zatmění Měsíce, ale i tzv. superúplněk (Měsíc se nám bude jevit největší za celý rok) a pro všechny z Vás, kteří jste se na Kamila Střihavku, Romana Dragouna, Michala Pavlíčka a celý zbytek bandy ze Supergroup těšili už tuhle neděli, mám jednu smutnou a jednu dobrou zprávu – nedělní koncert jsme z důvodu nemoci Kamila Střihavky museli zrušit, ale (!) už máme nový termín. 13. února 2016. Pokud jste si už vstupenky pořídili, zůstanou v platnosti i na únorový termín, v případě, že byste je chtěli vrátit, stačí se obrátit na informační centrum ve Švermově ulici.

 

Slavnostní odhalení pamětní desky Josefa II.
pátek 25. září od 13h na Mírovém náměstí, dům č. p. 79

Město Kadaň v rámci realizace projektu Memoria postupně instaluje pamětní desky významným osobnostem a událostem s cílem zvýšení historické paměti občanů a návštěvníků města Kadaně. A dnes po obědě se na domě č. p. 79 na Mírovém náměstí bude slavnostně odhalovat deska, která bude připomínat, že zde v noci z 30. září na 1. října 1779 přenocoval císař Josef II. při své inspekční cestě po severu Čech (tuto zprávu uvádí Urban z Urbanstadtu).

Vstupné: ZDARMA


Jak si poradit bez očkování?
pátek 25. září od 17h v salonku na Střelnici

Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč je očkování v ČR povinné, ačkoli téměř celá západní Evropa přešla na dobrovolný režim? Jste zmateni z oponentních názorů, které na jedné straně dělají z očkování jeden z atributů vyspělé moderní společnosti, na straně druhé jej však zatracují pro ztrátu svobodné volby? A jak je to s jeho bezpečností a vlivem na zdraví dospělých i dětí? Na všechny zvídavé dotazy odpoví Ing. Marián Fillo v rámci besedy "Jak si poradit bez očkování?".

Na besedě se dozvíte základní informace o každé nemoci, proti které se v ČR i na Slovensku povinně očkuje. Dále zjistíte, co s nežádoucími účinky očkování a jak budovat, posilňovat a udržovat silnou přirozenou imunitu u dětí i dospělých. Řeč přijde také na téma přírodních alternativ k antibiotikům a antivirotikům, stejně jako na práva a povinnosti pediatra při odmítání očkování.

Buďte zvídaví - přijďte a ptejte se, těšíme se na Vás!

Vstupné: 50 Kč

divadlo Navenek: Večírek
pátek 25. září od 19h v  Orfeu

Komedie přístupná pouze od 16 let a pro otrlé a náročné diváky.

Originální česká hra Michala Suchánka v nezaměnitelném podání herců a hereček kadaňského ochotnického divadla Navenek. Svou poetikou připomínají dialogy postav a události příběhu nejvíc asi trilogii filmů o rodině Homolkových, pokračuje se tu v nekompromisním pojmenovávání toho, jaký unikát skutečně je ten obyčejný český člověk a co za důležité problémy se většinu času řeší v běžných českých domácnostech. Hra se odehrává na pozadí kolaudačního večírku. Skupina bývalých spolužáků mezi čtyřiceti až padesáti lety, která se setká při kolaudaci rodinného domu, svým chováním popírá zejména jeden obecně rozšířený omyl - že lidé s věkem moudří. Parta kamarádů, kteří pravděpodobně nebyli ani na střední škole vzory chytrosti, dovedla díky odžitým rokům svou blbost téměř za hranice lidských možností.

Vstupné: 50 Kč

Vinobraní - 16. ročník tradičních svatováclavských slavností
v sobotu 26. září od 10h ve Františkánských zahradách

Vinice byly v Kadani od nepaměti, viniční právo udělil našemu městu už Karel IV. Rozsáhlé vinice o rozloze sta hektarů se však postupně zmenšovaly, až po roce 1945 zcela zanikly. V roce 1997 se město rozhodlo na starobylou tradici vinařství v areálu františkánského kláštera navázat  a v areálu zahrad byla vysázena vinice o výměře 0,5 hektaru. A se znovuobnovením vinic byl obnoven i tradiční vinařský svátek - VINOBRANÍ, který i letos oslavíme s jedním z hlavních vinařských patronů, tedy sv. Václavem.

U sklípku (u velkého pódia) je pro Vás zdarma celý den přichystaná ochutnávka kadaňského vína, burčáku i vinné šťávy, ukázka zpracování hroznů a ochutnávání čerstvých moštů. Každou hodinu si navíc sklípek můžete zadarmo prohlédnout. V tombole můžete vyhrát klášterní víno, med i slivovici a různé další ceny – pastelkového průvodce po Františkánském klášteře, nástěnný kalendář Kadaňští výtvarníci pro rok 2016, vstupenky na koncerty a divadla a mnoho dalšího. Novinkou letošního ročníku je FOTOBUDKA – v té se během celého dne můžete s přáteli a s rodinou vyfotit a rovnou si fotografii odnést domů (VŠE ZDARMA). V relaxační zahradě můžete navštívit placenou profesionální degustaci (pozor – počet míst je omezen), a to ve 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 a 16.00 hodin. Cena degustace je 120 Kč. Program pro děti bude ve spodní části zahrad zajišťovat RADKA.

Podrobný program najdete tady: http://goo.gl/J4yWNm

Vstupné: 30 Kč

Kadaňské babí léto
v sobotu 26. září od 14h na nábřeží Maxipsa Fíka

Chopte se doma svých holí a vydejte se na pochod po značených trasách podél Ohře. Nohy si můžete protáhnout na jednodušší 5 km dlouhé trati, zdatnější z Vás si jistě troufnou na túru o délce 9 km. V obou případech na Vás na konci čeká bohatý zábavný program, který je vhodný pro celou rodinu. Kromě taneční školičky s Honzou Onderem, školy malování, kondiční poradny a tomboly Vás čeká také koncert oblíbené kapely YO YO BAND.

Vstupné: ZDARMA

Charles Gounod: Messe Bréve No. 7 C Dur
v neděli 27. září od 10h v kostele Povýšení sv. Kříže

Udělejte si čas a navštivte kostel na kadaňském Mírovém náměstí, kde proběhne společné vystoupení chomutovského sboru Hlahol a sboru z německého kostela Heilig-Geist-Kirche Schorndorf. Zazní mše Messe bréve No. 7 C dur - ta sice není tak slavná jako jiné Gounodovy kusy, např. Ave Maria, ale uměleckým zpracováním a lahodností pro uši se jim hravě vyrovná! Za varhany usedne Ulrich Klemm, dirigentské hůlky se chopí Miroslav Šulc.

Vstupné: DOBROVOLNÉ

Úplné zatmění Měsíce
v pondělí 28. září od 03h ve Františkánských zahradách

RNDr. Pavel Pintr za námi do Kadaně jezdí už tradičně několikrát do roka a nejen slovy, ale i pohledem skrz dalekohled nám přibližuje dění na noční obloze. Naposledy se Vás několik desítek přišlo v srpnu podívat na perseidy a tentokrát Vás zveme v noci z neděle na pondělí na úplné zatmění Měsíce. Toto úplné měsíční zatmění má pro nás Středoevropany hned několik výsad. Prvně půjde po čtyřech letech (od roku 2011) a na další tři roky (do roku 2018) o jediné úplné zatmění Měsíce viditelné v České republice. Druhou výsadou je, že jde od roku 2008 až do roku 2029 o jediné, které bude viditelné v celém průběhu (Měsíc zapadá v době koncové polostínové fáze, která je však očima již nepozorovatelná). Třetí výhodu přináší kalendář českých svátků - zatmění se odehraje na svátek sv. Václava, kdy mají Češi volno (naposledy takové "sváteční" zatmění nastalo 28. října 2004). Protože tento den připadá na pondělí, půjde i o pěkné zpestření prodlouženého víkendu.

Neváhejte a přijďte se podívat na měsíc, který nebude vidět! :-)

Vstupné: ZDARMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru