Žatec - „Je někdo tam venku?!“ 72letý Roger Waters s mladistvou vervou opět buší do floydovské Zdi. Díky cyklu Koncerty v kině se i Česká republika přiřadí ke stovkám kin po celém světě, až 29. září 2015 propukne přímý přenos pompézní audiovizuální hostiny Roger Waters The Wall.

Dokumentární snímek byl pečlivě sestříhán z obrovského filmového materiálu zachycujícího Watersovo stejnojmenné celosvětové koncertní turné z let 2010 až 2013. Zakládající člen zaniklé skupiny Pink Floyd se opět navrátil ke svému životnímu opusu magnum – rockové opeře The Wall, přičemž z ní pro koncertní účely vytvořil vpravdě mamutí audiovizuální show. Ta jednak potvrzuje fenomenální úspěch a nesmrtelné hudební nápady více než 35 let starého studiového dvojalba The Wall, jednak odkazuje i na tehdejší špičkovou koncertní verzi, k níž ještě navíc teď přibyly obrazové, zvukové a další technické vymoženosti 21. století. Zářijový přímý přenos nabídne díky Aerofilms v ČR bezmála 50 kin, v Praze vedle žižkovského Aera např. i kino Radotín a některá multikina.

Film Roger Waters The Wall měl světovou premiéru na loňském filmovém festivalu v Torontu. Zachycuje elektrizující atmosféru Watersova tříletého koncertního turné (při němž navštívil v srpnu 2013 také pražskou O2 Arenu) v unikátní zážitkové směsici hudby, road movie, bombastických koncertních show na dvou kontinentech a pohledů do zákulisí opatřených bryskními a trefnými komentáři samotného mistra Waterse. Technicky vyspělé a globálně propojené 21. století přišlo s hybridními válkami i novými formami politické propagandy, takže Watersovo protiválečné poselství i osobní traumata s válkou spojená, která kdysi zakomponoval právě do textů i hudby k The Wall, rezonují s nadčasovou platností i tváří v tvář současnému světu. Celosvětový úspěch turné čítající více než 2 a půl milionu návštěvníků v Severní, Latinské a střední Americe a milion návštěvníků v Evropě to jen potvrdil.

„Byli jsme na turné opravdu velká rodina, celkem 189 členů, kteří zase roztlačili tu starou herku,“ usmívá se při vzpomínce na nekonečnou koncertní šňůru Roger Waters. „Přímý přenos v jediném dni na plátnech stovek světových kin, to je obrovská příležitost, jak filmem zapečetit protiválečnou vzpomínku na všechny milované, naše i těch dalších, padlých, žijících i ještě nenarozených,“ vypichuje dále hlavní smysl zdokumentovaného turné, které se nakonec stalo největším turné všech dob v rámci sólového umělce.

72letý angažovaný rocker
Roger Waters, pro něhož album The Wall bylo osobní zpovědí, uměleckou terapií i intimním vyznáním, se dlouhodobě angažuje jako člověk nekompromisních politických názorů a společenských postojů, jimž vždy vévodí právě ona protiválečná nota. V případě koncertních show se dá hovořit až o patetických a emotivně obnažených gestech, které ale právě zde mají své opodstatnění, neboť jsou šířeny za skvělé hudby v ohromujícím audiovizuálním spektáklu.

Tvůrčí výpověď 72letého umělce tak rozhodně není jen okamžitým nebo lacině vypočítavým efektem. Navíc Watersův textově-autorský, muzikantský a imaginativní vklad do celé tvorby skupiny Pink Floyd měl lví podíl na tom, že kapela dodnes patří k zásadním milníkům rockové historie.
 
Přímý přenos tohoto mimořádného dokumentu, na jehož konci budou Roger Waters společně s bubeníkem Nickem Masonem odpovídat přímo na kameru na zaslané otázky fanoušků z celého světa, tak nebude jen vzpomínkou na někdejší a dohasínající hudební titány, kteří i na stará kolena kráčejí po koncertních pódiích, ale i strhujícím osobním příběhem člověka. Člověka, který metaforicky i doslovně již po dekády poukazuje na politicko-společenský chod moderního světa a existenciální postavení jedince v něm a zároveň varuje před dopadem masové propagandy všeho druhu.

Datum: 29.9. 2015
Čas: 20:00 hod.
Místo: Digitální kino Žatec ( Dvořákova 27)
Název: Roger Waters – The Wall
Předprodej lístků bude zahájen 21.9. na pokladně divadla. Cena je 250,- (studenti a důchodci cena pouze 200,-)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru