Severní Čechy – V rámci Dnů evropského dědictví, během nichž jsou zpřístupněny většinou zdarma historické, kulturní i technické památky po celé České republice, bude možné 12. a 13. září navštívit malou vodní elektrárnu Želina u Kadaně a také vodní elektrárnu Střekov v Ústí nad Labem. Obě vodní díla Skupiny ČEZ se návštěvníkům otevřou od 10 do 16 hodin, přičemž poslední exkurze začínají v 15.30 hodin.  


Noční pohled na vodní elektrárnu Střekov| foto: ČEZ

Malá vodní elektrárna Želina bude pro širokou veřejnost zpřístupněna v rámci tohoto pomyslného dne otevřených dveří vůbec poprvé od skončení rozsáhlých sanací všech svých vnitřních i vnějších betonových částí. Letos přitom měly zatím možnost si ji prohlédnout jen organizované návštěvy v rámci exkurze do Elektrárny Tušimice.

„Želina“ organizačně spadá pod Elektrárny Tušimice a Prunéřov, má dvě dvojité Francisovy turbíny s maximálním výkonem 450 kW. Zprovozněna byla v roce 1908, ale již v roce 1925 přestala sloužit svému účelu. Znovuzprovoznění se dočkala po náročné rekonstrukci až v roce 1995. Její podstatně větší sestra na řece Labi, vodní elektrárna Střekov, má tři vertikální Kaplanovy turbíny a instalovaný výkon 19,5 MW, přičemž elektřinu vyrábí již od roku 1936. Je také největší vodní elektrárnou na severu Čech.  



REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru