Klášterec nad Ohří - V klášterecké galerii Kryt se od 6. února do 2. března  představí mladá ostravská malířka a básnířka Alžběta Dirnerová, jejíž svět je zaplněn rostlinami a zvířaty, která jsou pro ni doslova VIP. Velmi důležití jsou ti její psi, věrní průvodci, tak jako všechny květy, stébla trav, stromy a studánky, které v jejích obrazech vystupují v hlavních úlohách.

Alžběta Dirnerová: Džungle.

„Němé tváře, nevinné záře,
všechno ví, nepoví.
Porozumí jen ten,
kdo miluje a ví,
že zvíře na stejné lodi pluje s člověkem."

Vkládá do slov jedné ze svých básní. A maluje vše, co je přirozené. I své vlastní tělo, které jednou přijímá milostnou rozkoš a poté bolest ze smrti. Vše je v tomto světě obsaženo. V mnoha barvách a tvarech, ve vzájemné koexistenci.

Alžběta Dirnerová patří k avantgardě mladé malířské generace. Studovala v Brně na Fakultě výtvarných umění v malířských ateliérech Petra Kvíčaly a v Ostravě v ateliéru D. Balabána Institutu pro umělecká studia Ostravské univerzity. Její práce jsou zastoupeny ve státní sbírce Národní Galerie v Praze i v prestižní soukromé sbírce Richarda Adama. Věnuje se především kresbě a malbě, která je charakteristická svou bezprostředností, rozličnými přístupy a postupy, každý obraz je malovaný s určitým pocitem a rozdílnou energií. Výsledným dojmem je pak sjednocená linie obrazů. Obrazům nepředchází žádná skica a dlouhá příprava. Autorka maluje akrylem na plátno, převažující barevnost je černá a růžová.

Používá různé formy zobrazování, malířsko dekorativní či ornamentální pojetí, používání šablon, volný malířský rukopis, tyto polohy střídá i realistické zobrazení, které přechází do expresívnosti až k abstrakci.

Vernisáž se koná v pátek 6.2. od 17,00 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru