Braňany - Mír nebyl zadarmo aneb připomínka 70. výročí zahájení „Bitvy o palivo" - takový název nese akce, která se v Braňanech na Mostecku uskuteční v neděli 18. května od 10 hodin. Místem hlavního dění se stane prostor u kulturního domu. Snahou je připomenout význam Braňan a jejich okolí za 2. světové války.

sd165

V plánu jsou ukázky i projížďky v technice z 2. sv. války a výlety do místa unikátního archeologického výzkumu, kde pyrotechnici zlikvidovali tuny munice. Připravená bude i airsoftová střelnice a dětské hornické hry a atrakce.

„Bitva o palivo"

Akce má připomenout „Bitvu o palivo", což byla největší a nejúspěšnější strategická bombardovací ofenziva spojeneckého letectva. Začala 12. května 1944, kdy americké letectvo vyslalo více než 900 strojů z Británie a Itálie proti závodům na výrobu syntetických pohonných hmot v Německu a okolní okupované Evropě. Litvínovský chemický závod, ve kterém si Němci vyráběli z uhlí palivo do válečných strojů, se postupně stal cílem 17 náletů, které ho zcela vyřadily z provozu. Nedostatek pohonných hmot ochromil německé pozemní síly i letectvo, což byl klíčový moment vedoucí k německé porážce.

Permoníci, ohnivec a drak

V neděli budou Braňany plné vojenské techniky. Už v 10,30 hod. přijede do obce kolona historických vozidel, které za 2. světové války používala americká, sovětská, britská a německá armáda. V průběhu dne se stanou jednou z hlavních atrakcí. Zájemci do aut budou moci nahlédnout a někteří se v nich i svezou. V plánu jsou také projížďky obrněným transportérem německé armády. V blízkosti kulturního domu navíc vyroste dobové ležení s ukázkami zbraní a předmětů denní potřeby britského vojáka za 2. světové války. Program zatraktivní i airsoftová střelnice a dětské hornické hry a kulisy. V místech, kde je výhled na nejhlubší hnědouhelný důl v Evropě – lom Bílina, vyrostou čtyři soutěžní trasy. Na nich si děti vyzkouší práci pohádkových postav, které podle pověstí pomáhají horníkům s těžbou. Spolu s permoníky, ohnivcem a drakem tak návštěvníci nahlédnou do historie hornictví, které má v Podkrušnohoří více než 700letou tradici. Zároveň se dozvědí, že je potřeba chránit přírodu.

Čeká vás archeologický výlet

Dojde i na výlety terénním autem do místa unikátního archeologického výzkumu, který se koná na předpolí lomu Bílina a kde pyrotechnici zlikvidovali tuny munice. Archeologové v lokalitě odkryli jedno z postavení německého protiletadlového dělostřelectva a dostali se k základům kanónů i těžké munici. Odborný výklad budou na místě poskytovat archeologové z Akademie věd a policejní pyrotechnici.

Akce s názvem „Mír nebyl zadarmo" bude v neděli 18. května od 10 do 17 hodin. Vstup je zdarma. Pořadateli jsou Akademie věd, Vojenský historický ústav, obec Braňany a Severočeské doly.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru