V klášterecké galerii Kryt uvidíte dílo ruského malíře
Reprofoto, zdroj: galerie Kryt / Město Klášterec nad Ohří
Co se chystá

 Klášterec nad Ohří – Svoji tvorbu představí v galerii Kryt v Klášterci nad Ohří již tento pátek Andrej Vystropov, ruský akademický malíř. Výstava potrvá do 27.října tohoto roku.

Andrej Vystropov, Leonardo z Volgohradu. Akademický malíř, rodák z Volgogradu, kde také žije a tvoří. Absolvent Akademie výtvarných umění v Petrohradu, výrazná osobnost ruské malby, člen nejmladší generace ruských malířů, která se postupně prosazuje nejenom v Rusku, ale také v dalších evropských zemích. Jeho uměleckým vzorem je renesanční mistr Leonardo da Vinci.

Od počátku 90. let poutá pozornost odborníků i široké veřejnosti. Jeho tvorbu charakterizuje především vynikající malířská technika, ve které je na první pohled patrný vliv renesančních mistrů. Ty měl Andrej Vystropov možnost studovat v petrohradské Ermitáži. Jeho malba se vyznačuje realistickým zpracováním námětů s jiskřivou kombinací barev, hrou světel, dokonalou technikou i kompozicí.

Charakteristická je pro něj výrazná symbolika. Vše má své pevně dané místo a funkci, každá postava či zobrazený předmět a vybízí k tomu, aby divák hledal a doplňoval všechny významy, které autor do svých obrazů vkládá.

V malbách Andreje Vystropova je zobrazené hledání podstaty světa se všemi jeho problémy. V jeho obrazech je patrná nadčasovost lidské existence, nastavuje zrcadlo jednotlivě každému z nás.

K nejvýznamnějším dílům Andreje Vystropova patří Christologický cyklus o sedmnácti výjevech, kterými autor vyzdobil okna kostela v německém Feldbergu (Fürstenhagenu) a dále například nástěnné malby pro kostel sv. Jana Křtitele ve Volgogradu, ve kterých vycházel z tradičního ruského malířství.

Andrej Vystropov je dnes vyzrálým umělcem uznávaným jak v Rusku (kde mu vyšla monografie), tak v Evropě. Cesta, na kterou od roku 1993 vykročil, je díky jeho nevšednímu nadání a pracovitosti lemovaná výraznými úspěchy. A je i důkazem, že v době nejrůznějších pokusů a výbojů ve výtvarném umění může realistická malba stejně reagovat na znepokojivé problémy dnešního života.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru