Jablečné pečivo, omáčky a dokonce třeba i máslo. V Jirkově a Chomutově se chystají oblíbené Jablečné slavnosti
Ilustrační foto
Co se chystá

Jirkov/Chomutov – V Jirkově a Chomutově se chystají Jablečné slavnosti. Tradičně proběhnou v rámci farmářských trhů, jejich součástí budou i oblíbené jablečné soutěže.

V České republice se pěstuje přes tři sta odrůd jabloní a Ústecký kraj je vyhlášená ovocnářské oblast. Kde jinde by se tedy měly konat Jablečné slavnosti? A to i přesto, že letošní úrodu zle poničil mráz z konce dubna a začátku května a množství sklizených jablek bude v tomto roce až o čtvrtinu nižší, než je obvyklé.

Tradiční Jablečné slavnosti proběhnou v sobotu 16. září v Jirkově a hned následující sobotu 23. září v Chomutově. A na co se můžete na Jablečných slavnostech těšit? Na velkou nabídku jablek například odrůd Gala, James Grieve, Bohemia, Rubín a mnohé jiné, na jablečné pečivo, jablečné omáčky, chutney, unikátní jablečné máslo a spoustu dalších výrobků z jablek a jablečných nápojů. Sortiment bude bohatý a jablek budou připraveny metráky.

I letos bude součástí doprovodný kulturní program a oblíbené jablečné soutěže. Tentokrát budou hned dvě. První, již klasická, vyžaduje domácí přípravu. Jde o 4. ročník soutěže v pečení, vaření, ale podle loňských zkušeností i destilování a odšťavňování, kdy soutěžící přinesou porotě k ochutnání své jablečné dobroty. Bednou farmářských potravin oceníme tři nejchutnější. Druhou, premiérovou, bude letos soutěž v loupání jablek. Půjde o to, komu se povede oloupat škrabkou nejdelší nepřerušenou slupku. Odměnou pro vítěze ve všech třech kategoriích bude pytel jablek.

JABLEČNÉ SLAVNOSTI

16. 9. Jirkov, nám. Dr. E. Beneše, 8–12 hod.
23. 9. Chomutov, nám. 1. máje, 8–12 hod.

 

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru